Exerciţii de imaginaţie de dragul băncilor

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 04 mai 2014 38 afişări

Autoritatea Bancară Europeană (ABE) a publicat scenariile ipotetice de şoc pentru noile teste de soliditate financiară la care vor fi supuse la finele lunii mai 124 bănci mari din UE. Pentru a trece testul, băncile trebuie să probeze că îşi pot menţine rata capitalului de rang I la cel puţin 5,5% din valoarea activelor ponderate la risc.

Exerciţii de imaginaţie de dragul băncilor

Dacă scenariul de bază (cu probabilitatea cea mai mare) prevede creştere economică până în 2016 pentru UE, scenariul ipotetic de criză imaginează o scădere a PIB cu 0,7% în acest an şi cu 1,5% la anul, o rată a şomajului de 16% în 2016 şi o prăbuşire a pieţei imobiliare şi a burselor. Pentru România, scenariul de bază prevede creştere economică de 2,3% şi o rată a şomajului de 7,2%, iar scenariul ipotetic de risc ar indica o scădere a economiei de 1,4% în acest an şi un şomaj de 7,7%. Rezultatele testului urmează să fie cunoscute în luna octombrie.

Banca Angliei a publicat separat pentru băncile britanice un scenariu de risc încă mult mai sever, cu o prăbuşire de 35% a preţurilor imobiliare pe piaţa internă, în timp ce ABE a imaginat doar o scădere de 20%. Ca urmare, o serie de analişti financiari au criticat criteriile folosite de Banca Angliei la imaginarea scenariilor de risc, în ideea că un test cu astfel de parametri nerealişti este neserios, sfârşind prin a fi un instrument de oprimare inutilă a băncilor în loc să fie unul de măsurare a riscurilor reale cu care ar putea avea de-a face băncile.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/exercitii-de-imaginatie-de-dragul-bancilor-12581074
12581074
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.