Încă un gigant va ieşi din Rusia: Un producătorul de automobile şi-a vândut afacerea din Rusia unei companii de stat pentru mai puţin de 1 dolar, înregistrând pierderi de aproape 700 de milioane de dolari la ieşirea din ţară

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 12 octombrie 2022 336 afişări

Încă un gigant va ieşi din Rusia: Un producătorul de automobile şi-a vândut afacerea din Rusia unei companii de stat pentru mai puţin de 1 dolar, înregistrând pierderi de aproape 700 de milioane de dolari la ieşirea din ţară

Producătorul de automobile Nissan şi-a vândut afacerea din Rusia unei companii de stat pentru doar 1 euro, a anunţat marţi compania japoneză, alăturându-se unei lungi liste de firme internaţionale care părăsesc ţara, scrie Business Insider.

Producătorul auto a confirmat separat preţul de vânzare pentru Insider.

Nissan îşi va transfera toate operaţiunile din Rusia către NAMI, Institutul Central de Cercetare şi Dezvoltare Automobile şi Motoare, deţinut de stat, se arată într-un comunicat de presă. Aceasta include facilităţile sale de producţie şi cercetare şi dezvoltare din Sankt Petersburg, precum şi un centru de vânzări şi marketing din Moscova.

Nissan se aşteaptă să înregistreze o pierdere unică de 100 de miliarde de yeni japonezi – adică aproape 700 de milioane de dolari – din vânzarea şi ieşirea din Rusia, dar îşi menţine indicaţiile pentru întregul an. Compania a declarat în iunie că se aşteaptă la o creştere de 18,7% a venitului net în 2022, în timp ce profitul operaţional este de aşteptat să rămână constant în aceeaşi perioadă.

Cu toate acestea, acordul îi oferă lui Nissan opţiunea de a răscumpăra entitatea şi operaţiunile acesteia în următorii şase ani, a adăugat producătorul auto.

Denis Manturov, ministrul industriei şi comerţului rus, a declarat că acordul este unul „semnificativ” pentru industrie, deoarece păstrează 2.000 de locuri de muncă şi capacităţi operaţionale. Nissan a declarat în anunţul său că locurile de muncă ale tuturor angajaţilor săi vor fi protejate timp de 12 luni.

„Deşi nu putem continua să operam pe piaţă, am găsit cea mai bună soluţie posibilă pentru a ne sprijini oamenii”, a declarat Makoto Uchida, preşedintele şi CEO-ul Nissan.

Nissan şi-a suspendat operaţiunile ruseşti în martie, după ce ţara a invadat Ucraina pe 24 februarie, declanşând sancţiuni ample împotriva Moscovei.

Vânzarea de către producătorul auto japonez a afacerii sale ruseşti o reflectă pe cea a principalului său acţionar Renault, care şi-a vândut, de asemenea, participaţia la cel mai mare producător de automobile din Rusia pentru o sumă simbolică de doar 1 rublă în luna mai. Acordul Renault a venit şi cu o opţiune de răscumpărare pe şase ani.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.