Gheorghiţă, provocat să dea o notă de la 1 la 10 campaniei de vaccinare

Autor: Andreea Tobias Postat la 03 februarie 2022 44 afişări

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a fost provocat, joi, să dea o notă de la 1 la 10 campaniei de vaccinare din România. „Am făcut tot ce a ţinut de noi”, declară medicul.

Gheorghiţă, provocat să dea o notă de la 1 la 10 campaniei de vaccinare

Întrebat ce notă, de la 1 la 10, ar da campaniei de vaccinare în acest moment, Valeriu Gheorghiţă a răspuns: „e greu de pus o notă, cum e greu să vorbeşti de succes şi insucces. Depinde la ce anume vrem să ne raportăm. Dacă ne raportăm la rata de vaccinare din ţările vest-europene, Portugalia sau Danemarca, este evident că suntem cu rata de vaccinare insuficientă. Dacă ne raportăm la rata de vaccinare din România comparată cu ceea ce se întâmplă ca program de vaccinare în România, ceea ce s-a întâmplat cu campania de vaccinare anti-HPV în 2009, în care doar 2% din cei eligibili s-au vaccinat, şi cu alte programe naţionale de vaccinare, pot să vă spun că în momentul de faţă să avem peste 50% din populaţia adultă vaccinată este un real succes pentru România, dar vorbim de compararea cu noi, şi nu cu alte ţări”.

Dacă ne cumpărăm cu alte ţări, spune medicul, avem multe de recuperat.

„Noi am demarat o campanie vaccinare pe un fond de reticenţă şi de ezitare la vaccinare în general, era un trend cumva din păcate setat în ultimii 10 ani de creştere a ezitării la vaccinare atât în rândul populaţiei pediatrice, cât şi în rândul adulţilor şi ceea ce cred că ne lipseşte este această cultură a prevenirii bolilor şi mai ales vaccinarea în timpul perioadei de adult”, adaugă Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, în România sunt foarte puţin adulţi care îşi fac din 10 în 10 ani vaccinurile recomandate.

Medicul spune că România are, în aceste condiţii, o rată de vaccinare acceptabilă.

„Mi-aş fi dorit să avem o rată de vaccinare mult mai mare. Vă spun că, alături de echipa noastră şi de celelalte structuri care au fost angrenate în acest efort, am făcut tot ce a ţinut de noi. Cu siguranţă erau lucruri care puteau să fie făcute mai bine, acesta este rezultatul, noi ne străduim şi facem toate demersurile ca în continuare oamenii să aibă acces universal la vaccinare şi acesta este obiectivul nostru. Oamenii dacă îşi doresc să se vaccineze să poată să facă acest lucru”, a spus coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
arafat,
stare,
alertă

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.