Gerke Witteveen, NN Pensii: Ne dorim mai multă diversitate în rândul companiilor listate. Băncile şi energia cântăresc mult pe piaţa de capital şi ar fi bine dacă ar intra şi alfel de companii

Autor: Alex Ciutacu Postat la 18 martie 2024 24 afişări

Gerke Witteveen, NN Pensii: Ne dorim mai multă diversitate în rândul companiilor listate. Băncile şi energia cântăresc mult pe piaţa de capital şi ar fi bine dacă ar intra şi alfel de companii

Investitorii instituţionali au nevoie de mai multă diversitate pe piaţa de capital pentru a miza pe diversificare, în contextul în care bursa locală este dominată de jucători din energie şi din sectorul bancar în prezent, a explicat Gerke Witteveen, CEO NN Pensii, în cadrul ZF Capital Market Summit, 3rd edition.

„Ne dorim de la piaţa românească un set mai diversificat de companii listate, inclusiv sectorial. Dacă te uiţi la cât cântăresc băncile şi energia în piaţa actuală de capital ar fi foarte bine dacă ar intra şi altfel de companii pe piaţă”.

Pentru ca piaţa românească să rămână atractivă pentru investitorii instituţionali diversificarea este un element important.

„Credem în continuare că România este un loc bun pentru a investi, dar ne uităm şi peste graniţă. Pentru ca piaţa românească să fie atractivă pentru noi trebuie să fie suficientă diversificare, suficient volum şi dacă ai diversitate şi volum, lichiditatea nu va fi o problemă”.

Ce a mai declarat în cadrul ZF Capital Market Summit, 3rd edition:

  • Cred că în acest moment fondurile de pensii nu sunt prea mari pentru piaţa locală. Putem face proiectţii pe 3-5-10 ani în viitor şi ştim că sub legislaţia actuală fondurile de pensii vor continua să crească, iar acei bani trebuie investiţi profitabil. Deci dezvoltarea pieţei trebuie să ţină pasul cu ritmul nostru de creştere. Sub legislaţia actuală încă avem spaţiu să investim în dierite sintrumente, dar în viitor ar putea fi momente în care fondurile individuale de pensii ar putea devide să investească mai mult în pieţe europene.
  • Acum mai mult de 90% din fonduri sunt investite în România, dar dacă piaţa nu se dezvoltă destul de repede la un moment dat banii se duc în altă parte. Nu e o chestiune de aici şi acum, ci de viitor.
  • O piaţă financiară bună şi funcţională este una diversificată. Nu este doar despre sumă, ci mai mult depsre ce vine pe piaţă. Dacă e să comparăm creşterea freefloat-ului la Hidro versus o companie nouă ca eMAG care să vină pe bursă, vorbim de o propoziţie complet diferită pentru orice investitor. Pentru că vrei să poţi diversifica şi dacă vorbeşti despre creşterea freefloat-ului pe companii existente practic pescuieşti în acelaşi lac şi la un moment dat lacul e gol şi nu mai e peşte acolo şi îţi trebuie alt lac cu alt peşte.
  • Cred că trecem prin diferite etape în dezvoltarea pieţei de capital. Roma nu a fost construită într-o zi.
  • Cred că acum suntem într-o etapă în care fondurile de pensii au fost un susţinător foarte bun al pieţei de capital, au putut să faciliteze lucruri precum IPO-ul Hidroelectrica. Cred că acum mergem în etapa următoare, unde sunt mulţi antreprenori, multe companii care crescut. Ei trebuie să înceapă să vadă pieţele financiare, piaţa de capital, ca o sursă de finanţare pentru a-şi atinge potenţialul de creştere.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.