Gabriel Dina, Director de Programe, Pfizer Romania: România este pe primul loc în UE la decesele prevenibile; e nevoie de programe de prevenţie

Autor: Roxana Rosu Postat la 10 octombrie 2022 60 afişări

Gabriel Dina, Director de Programe, Pfizer Romania: România este pe primul loc în UE la decesele prevenibile; e nevoie de programe de prevenţie

România este pe primul loc în UE la decesele prevenibile, definite ca decese ce pot fi prevenite azi, în lumina cunoştinţelor medicale actuale, spune Gabriel Dina, Director de Programe, Pfizer Romania.

”Trebuie să facem mult mai mult, trebuie să ne debarasăm de această morbiditate prevenibilă, care atârnă ca o ancoră, care aduce suferinţă şi pierderi pentru sistemul de sănătate”, a precizat el în cadrul ZF Pharma Summit 2022.

Reprezentantul Pfizer a amintit că PNRR pune la dispoziţie fonduri importante în următorii ani pentru programe de promovare a sănătăţii şi de prevenţie. În plus, conform legislaţiei, România trebuie să aloce 3% fondurile totale pe sănătate pe promovare şi prevenţie.

În 2019, în România aveam 236.000 de cazuri în spitale (2 mil. zile de spitalizare) cu diagnostic primar sau secundar de pneumonie, şi 15.000 de decese, această boală fiind în primele cinci cauze de mortalitate prevenibile la nivel UE.

În 2021, Ministerul Sănătăţii şi-a asumat un ghid de vaccinare a persoanelor la risc, iar prin Ordonanţa 37 se crează un preambul, o anvelopă financiară prin care ar putea fi introduse vaccinurile pentru boli transmisibile. Deci acele 236.000 de cazuri de spitalizare înseamnă 2 milioane de zile de spitalizare la un cost mediu de 200 de euro pe zi. Deci 400 milioane euro din care o bună parte ar putea fi prevenite prin vaccinare împotriva streptococcus pneumonia, virusuri gripale şi COVID, a explicat managerul Pfizer.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romania,
programe,
decese,
pfizer

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.