Furnizorii de utilităţi cer AMÂNAREA liberalizării pieţei gazelor: „PREŢURILE vor creşte dramatic”

Postat la 10 martie 2017 110 afişări

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) consideră că piaţa de gaze nu e pregătită pentru liberalizarea completă, prevăzută pentru data de 1 aprilie 2017, şi cere o amânare a acestui termen, estimând în caz contrar creşteri dramatice de preţuri mai ales în iarna următoare.

Furnizorii de utilităţi cer AMÂNAREA liberalizării pieţei gazelor: „PREŢURILE vor creşte dramatic”

„ACUE susţine pe deplin liberalizarea pieţei de gaze naturale din România - proces în cadrul căruia o etapă esenţială o constituie stabilirea preţului gazului natural din producţia internă prin mecanisme de piaţă, şi nu prin decizie administrativă - în condiţiile existenţei elementelor necesare care să asigure funcţionalitatea acesteia într-un mod transparent, eficient, garantând accesul nediscriminatoriu al participanţilor. Din păcate însă, în prezent, piaţa gazelor naturale din România nu îndeplineşte condiţiile prealabile şi indispensabile care să permită parcurgerea acestei etape şi, în consecinţă, considerăm că demararea acestui proces fără o pregătire prealabilă corespunzătoare va avea efecte negative în piaţa gazelor naturale, susceptibile a afecta interesul public general, în special pentru iarna viitoare”, se arată într-un comunicat transmis vineri de federaţia patronală.

Primul dintre motivele pentru care ACUE se pronunţă în favoarea amânării dereglementării pieţei este că „această măsură ar conduce la o creştere a preţului final al gazelor pentru clienţii casnici şi pentru producătorii de energie termică. Clienţii casnici beneficiază, astăzi, de un preţ de achiziţie stabilit prin hotărâre a Guvernului. Dar dacă în prezent, costul de achiziţie al gazelor naturale pentru piaţa reglementată se situează la un nivel de 60 lei/MWh, dereglementarea acestui element de cost va conduce, într-o primă fază, la o creştere imediată a acestuia până la nivelul costului de achiziţie pentru piaţa liberă, care se situează în prezent între 72 şi 80 lei/MWh, aşa cum rezultă din puţinele tranzacţii încheiate până în prezent pe pieţele centralizate.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.