Funcţionarii publici din Japonia ar putea obţine cele mai mari creşteri salariale din ultimii 26 de ani

Autor: Daniel Belu Postat la 13 august 2023 60 afişări

Funcţionarii publici din Japonia ar putea obţine cele mai mari creşteri salariale din ultimii 26 de ani

Funcţionarii publici japonezi ar putea beneficia de cele mai mari creşteri ale salariului de bază din ultimele două decenii, în urma unor creşteri salariale istorice în sectorul privat, convenite în timpul negocierilor salariale din primăvară, conform Bloomberg.

Autoritatea Naţională pentru Personal a recomandat luni ca salariile medii lunare ale funcţionarilor publici să fie majorate cu aproximativ 2,7% în actualul an fiscal. Aceasta include o creştere a salariului de bază de 0,96%, cea mai mare creştere de acest tip din ultimii 26 de ani.

În condiţiile în care premierul Fumio Kishida a cerut o creştere a salariilor care să depăşească inflaţia, lucrătorii din unele întreprinderi au reuşit să obţină o creştere salarială de 3,58% în timpul negocierilor salariale anuale din acest an, potrivit numărătorii finale a celui mai mare grup sindical din ţară, Rengo.

La sfârşitul lunii iulie, un grup consultativ al Ministerului Muncii a convenit asupra obiectivului de a ridica media naţională a salariului minim cu 4,3%, pentru a depăşi pentru prima dată 1.000 de yeni (7,05 dolari), ceea ce ar reprezenta cea mai mare creştere de când ministerul a început să ţină evidenţa, în 1978. Această schimbare, care ar urma să intre în vigoare din octombrie, ar afecta aproximativ 20% din forţa de muncă, potrivit JPMorgan.

Evoluţia veniturilor este de bun augur pentru Banca Japoniei, unde guvernatorul Kazuo Ueda urmăreşte îndeaproape tendinţele veniturilor ca factor cheie care va determina probabilitatea pe termen lung de a atinge o inflaţie de 2% în mod susţinut.

Recomandările salariale din acest an pentru angajaţii din sectorul public se concentrează pe îmbunătăţirea salariilor pentru angajaţii mai tineri, inclusiv propuneri de creştere a salariilor iniţiale cu aproximativ 8% pentru cei care încep să lucreze imediat după liceu şi cu 6% pentru cei care au absolvit prima dată o facultate. De asemenea, guvernul a sugerat revizuirea legii pentru a permite mai multor angajaţi să îşi ia trei zile libere pe săptămână, nu doar celor care au nevoie de îngrijire a copiilor sau de îngrijire medicală.

Ministerul Japonez de Finanţe estimează că aceste recomandări privind salarizarea în sectorul public, aplicabile la aproximativ 282.000 de angajaţi, ar putea duce la o povară financiară suplimentară de aproximativ 172 de miliarde de yeni.

Guvernul intenţionează să prezinte o propunere privind aceste modificări în cadrul următoarei sesiuni extraordinare.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.