Funcţiile de prefect şi subprefect devin funcţii de demnitate publică: Terminăm cu ipocrizia

Autor: Laura Buciu Postat la 27 ianuarie 2021 92 afişări

Funcţiile de prefect şi subprefect devin funcţii de demnitate publică, a anunţat, miercuri, ministrul Cseke Attila, care este de părere că trebuie să „terminăm cu ipocrizia”, pentru că întotdeauna aceste persoane sunt numite de un Guvern politic. Mandatele celor în funcţie expiră în 30 de zile.

Funcţiile de prefect şi subprefect devin funcţii de demnitate publică: Terminăm cu ipocrizia

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat, după şedinţa de Guvern că funcţiile de prefect şi subprefect trebuie să devină ceea ce sunt, de fapt, respectiv funcţii de demnitate publică, pentru a se termina „cu ipocrizia”.

„Guvernul a aprobat proiectul de act normativ care priveşte modificarea şi completarea Codului Administrativ, printr-o OUG. Reglementăm în drept ceea ce avem de fapt. În realitate avem de foarte mulţi ani, indiferent de guvernare, în funcţiile de prefect şi în funcţiile de subprefect oameni politici. Terminăm cu această ipocrizie. E de notorietate că oameni politici (...) ajung în categoria înalţilor funcţionari publici pentru a exercita în mod temporar, apoi, această funcţie de prefect sau de subprefect”, a spus ministrul Cseke Attila.

Funcţia de prefect este aceea de a reprezenta, la nivel local, Guvernul, iar Guvernul este întotdeauna politic, votat de o majoritate politică, în Parlament, susţinut de o majoritate politică, adaugă ministrul.

„Din punctul nostru de vedere funcţia de prefect trebuie să fie în mod clar funcţie de demnitate publică. Prefecţi, subprefecţii sunt numiţi de forţe politice (...). Numirile şi revocările se fac prin HG, care, la fel, sunt hotărâri ale unui Guvern votat, susţinut politic”, a mai spus ministrul.

Cseke Attila a mai spus că nu există nicio persoană în ultimii 30 de ani care să fi deţinut două mandate întregi sub guvernări diferite, „ceea ce indică faptul că fiecare guvern şi-a dorit să aibă reprezentanţii proprii la nivel local”.

Prin OUG adoptată miercuri, în a 30-a zi de la publicare şi intrarea în vigoare a actului normativ, funcţiile de prefect şi de subprefect devin funcţii de demnitate publică.

„Se stabilesc condiţii de ocupare a acestor funcţii care privesc mai multe criterii, în principal ele sunt legate de studii universitare şi de necesitatea de absolvire a unor cursuri de formare specializată, care vor fi organizate de Institutul Naţional de Administraţie (INA). Se introduce o derogare de maxim un an de zile pentru cei care nu au un asemenea stagiu, având în vedere că INA funcţionează din nou de anul trecut (...)”, a mai spus ministrul Administraţiei.

Dacă aceste programe nu sunt absolvite în termen, mandatul încetează de drept.

Apare, de asemenea, prin OUG, funcţia de secretar general al Prefecturii, o funcţie de înalt funcţionar public, care va asigura partea de specialitate pentru care sunt necesare studii superioare juridice administrative şi care va asigura continuitatea conducerii şi realizarea legăturii funcţionale dintre structurile Prefecturii, va sprijini prefectul în exercitarea controlului de legalitate şi va coordona acele structuri de specialitate din cadrul instituţiei, care se ocupă de verificarea actelor administrative.

„În a 30-a zi de la intrarea în vigoare a acestei OUG, toţi cei care exercită cu caracter temporar funcţia de prefect, respectiv de subprefect, li se va termina mandatul prin efectul legii, fiind vorba de o modificare a statutului lor. Cei care ocupă aceste funcţii – din datele noastre sunt în total 4 persoane – şi care, prin concurs au ocupat aceste funcţii de prefect sau subprefect, şi au această calitate de prefect, respectiv înalt funcţionar public, pe legea generală li se vor aplica propuneri respectiv decizii de mobilitate a înalţilor funcţionari publici”, a mai spus ministrul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
prefect,
ipocrizie,
attila

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.