Francul pierde aproape 9% faţă de euro, după ce banca centrală impune în premieră un prag fix al cursului

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 06 septembrie 2011 12 afişări

Banca Naţională a Elveţiei a pus piciorul în prag, în sfârşit, fixând un prag minim pentru cursul de schimb euro-franc la 1,20, spre a împiedica aprecierea necontrolată a monedei elveţiene.

"Supraevaluarea masivă a francului elveţian constituie o ameninţare imediată la adresa economiei elveţiene şi generează riscul unei evoluţii deflaţioniste (...) Dacă perspectivele economice şi riscurile de deflaţie o vor impune, banca va lua în continuare măsuri", se arată în comunicatul Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB).

În opinia lui Adrian Beck şi Mildred Hager, analişti ai Erste Bank, SNB are posibilitatea de a menţine această ţintă de curs, prin vânzarea de franci în cantitate nelimitată. Fixarea unui prag de jos pentru curs ar urma să potenţeze credibilitatea atitudinii SNB, întrucât pragul de 1,20 euro/franc corespunde valorii corecte estimate a monedei elveţiene, în calculele Erste. "În opinia noastră, francul nu va mai fi supraevaluat masiv, însă presiunile în direcţia aprecierii ar putea persista, atât pe termen mediu, contracarate de SNB, cât şi pe termen lung", afirmă Beck şi Hager.

Decizia de marţi a SNB a dus la o scădere bruscă a francului pe pieţele valutare, cu aproape 9% faţă de euro, la 1,203 euro/franc, respectiv cu circa 8% faţă de dolar, la 0,8486 franci/dolar, conform agenţiilor de presă. Francul elveţian s-a apreciat continuu în ultimele luni, ca efect al migrării investitorilor către active considerate mai sigure decât euro şi dolarul, ajungând aproape de paritatea cu euro la 9 august, la doar câteva zile după ce SNB redusese dobânda-cheie la zero, în încercarea de a frâna supraevaluarea monedei.

Cursul leu-franc a ajuns marţi la 3,5344 lei/franc, faţă de 3,8133 lei/franc cu o zi în urmă. Faţă de euro, leul a scăzut uşor, la 4,2510 lei/euro, de la 4,2429 în şedinţa de luni.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/francul-pierde-aproape-9-fata-de-euro-dupa-ce-banca-centrala-impune-in-premiera-un-prag-fix-al-cursului-8703991
8703991
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.