Frames: Piaţa de asigurări din România ar putea bifa un nivel record de peste 16 mld. lei în 2023

Autor: Cristina Bellu Postat la 04 martie 2023 53 afişări

Frames: Piaţa de asigurări din România ar putea bifa un nivel record de peste 16 mld. lei în 2023

Piaţa de asigurări din România ar putea atinge în acest an un record istoric, de peste 16 miliarde de lei, susţinută de creşterea valorii poliţelor, dar şi a interesului tot mai mare al românilor pentru asigurări, în contextul cutremurelor înregistrate în ultima perioadă, spun analiştii companiei de consultanţă Frames.

Potrivit acestora, asigurările în caz de incendiu şi calamităţi naturale -cutremur, inundaţii, au trecut în prim-plan, alături de cele din segementul auto. Totodată, un interes în creştere se manifestă şi pe zona asigurărilor de viaţă şi sănătate.

Estimările companiei de consultanţă arată că numărul poliţelor de asigurare a locuinţelor ar putea depăşi 600 de milioane de lei în acest an, o valoare aproape dublă faţă de 2017. Astfel, numărul contractelor de asigurare de locuinţă ar putea să atingă borna de 2 milioane, faţă de 1,48 milioane în 2021.

"Cutremurul din Turcia, seismele din Oltenia din ultimele zile, au generat o vie emoţie în rândul românilor (...)  În ultimele săptămâni, potrivit datelor UNSAR, a fost înregistrată o creştere cu 170% a numărului de oferte emise pentru asigurările de locuinţe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut", notează analiza Frames.

La începutul anului 2023, circa 7,8 milioane de locuinţe din cele 9,6 milioane nu erau protejate de o asigurare.

În ceea ce priveşte asigurările auto, cele mai recente date anunţate de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), indicau o creştere de 49%  a volumului primelor subscrise în primele nouă luni din 2022, la 5,47 milioane lei.

Potrivit analiştilor Frames, pe fondul scumpirii poliţelor, nu este exclus ca piaţa asigurărilor RCA să treacă de 9 miliarde de lei până la sfârşitul anului.

În 2021, piaţa asigurărilor auto a raportat un nivel de 6,1 miliarde de lei, iar perspectivele lui 2022, văzute din prisma rezultatelor la 9 luni, indică o depăşire a nivelului de 7,5 miliarde lei.

Dacă piaţa asigurărilor auto reprezintă, în prezent, mai mult de jumătate din piaţa asigurărilor din România, perspectivele următorilor ani indică o schimbare a balanţei înspre asigurările de bunuri, cele de viaţă şi sănătate, spun analiştii de la Frames.

În 2021, valoarea pieţei asigurărilor de viaţă a fost de 2,6 miliarde lei, în creştere cu circa 18% comparativ cu anul anterior, iar cea a asigurărilor de sănătate de 497 milioane lei, în creştere cu 10% faţă de anul 2020.

Cele mai noi date de la ASF indică o creştere de peste 7% a poliţelor de asigurări de viaţă şi de 33% a asigurărilor de sănătate în primele 9 luni din 2022, iar perspectivele lui 2023 indică un record şi pe acest segment.

"Probleme din spitalele publice, pandemia, valul de îmbolnăviri de gripă şi viroze din iarnă, creşterea temerilor legate de efectele unui eventual cutremur sunt doar câţiva dintre principalii vectori care animă acest segment de asigurări. Un alt push semnificativ este dat de interesul tot mai mare al companiilor de a include în pachetele de beneficii pentru angajaţi asigurări de sănătate şi de viaţă. Nu este exclus ca segmentul asigurărilor de viaţă şi sănătate să atingă borna de 4 miliarde de lei în 2023", spune Adrian Negrescu, managerul Frames.

Potrivit datelor ASF, la finele primelor 9 luni din 2022, volumul primelor brute subscrise pentru segmentul asigurărilor de viaţă a depăşit nivelul de 2 miliarde lei, fiind susţinut de creşterea cu circa 7% a subscrierilor pentru clasa C1 (Asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare).

Asigurările de sănătate au continuat să înregistreze o dinamică pozitivă în primele 9 luni ale anului 2022, cu un volum al subscrierilor de peste 509 milioane lei, în creştere cu aproximativ 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021 (384 milioane lei), deţinând o pondere de 4,22% în totalul primelor brute subscrise de societăţile autorizate şi reglementate de ASF.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.