Fostul şef al FMI Rodrigo Rato, citat de justiţia spaniolă într-un caz privind emisiuni de carduri

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 08 octombrie 2014 29 afişări

Spaniolul Rodrigo Rato, fost director general al FMI, după ce a ocupat şi funcţia de ministru al Economiei, a fost citat de justiţie, săptămâna viitoare, într-un caz referitor la emisiuni ilegale de carduri care datează de pe vremea când era director la băncile Caja Madrid şi Bankia, transmite AFP.

Bankia a fost formată prin fuziunea Caja Madrid cu alte şase case de economii din Spania, în 2010.

Instanţa supremă din Spania a citat şi alţi doi foşti directori ai Caja Madrid, Miguel Blesa şi Ildefonso Sanchez Barcoj, conform unei surse judiciare.

De la începutul lunii octombrie, în Spania s-au înmulţit demisiile din mediul politic, economic şi sindical, după apariţia unei liste de beneficiari ai unor carduri bancare gratuite, pentru finanţarea cheltuielilor personale.

Totodată, un purtător de cuvânt al Casei Regale a Spaniei a confirmat miercuri plecarea lui Rafael Spottorno, unul din oamenii de încredere al regelui Juan Carlos şi consilier al fiului acestuia, Felipe al VI-lea, care a fost unul dintre responsabilii Fundaţiei Caja Madrid.

Persoanele citate au cheltuit 15,2 milioane de euro cu carduri emise în perioada 1999-2012 de Caja Madrid şi apoi de Bankia, cu fonduri a căror origine este necunoscută.

La aceste carduri se adaugă, potrivit presei spaniole, împrumuturi de 62 de milioane de euro acordate între 2004 şi 2011, unele în termeni mult mai favorabili decât cei din piaţă.

Informaţiile au reaprins nemulţumirea provocată de pierderile uriaşe ale Caja Madrid, care au dus la un program de salvare european fără precedent pentru sectorul bancar spaniol şi la ruinarea a mii de spanioli.

Un alt caz ar putea fi deschis în legătură cu casele de economii Catalunya Caixa şi NovaCaixaGalicia, a avertizat miercuri ministrul Economiei, Luis de Guindos. El a precizat că au fost identificate 20 de tranzacţii suspecte, legate de operaţiuni de creditare şi de natură imobiliară.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SPANIA,
BĂNCI,
INVESTIGAŢII
/actualitate/fostul-sef-al-fmi-rodrigo-rato-citat-de-justitia-spaniola-intr-un-caz-privind-emisiuni-de-carduri-13372461
13372461
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.