Fostul deputat Cătălin Rădulescu, trimis în judecată în dosarul privind certificatul de revoluţionar

Autor: Laura Buciu Postat la 20 decembrie 2021 44 afişări

Fostul deputat Cătălin Marian Rădulescu, care a primit porecla „Mitralieră”, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul privind certificatul de revoluţionar. Alături de el, au fost trimişi în judecată şi trei membri ai Comisiei care au acordat certificatul.

Fostul deputat Cătălin Rădulescu, trimis în judecată în dosarul privind certificatul de revoluţionar

DNA a transmis luni că l-a trimis în judecată pe fostul deputat Cătălin Marian Rădulescu (exclus din PSD), pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi fals în declaraţii în formă continuată, în dosarul privind certificatul de revoluţionar.

Alături de el au fost trimişi în judecată Adrian Sanda, la data faptei secretar de stat în cadrul Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist (S.S.P.R.) şi preşedinte al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant, Corina Denisa Tănase, la data faptei membru al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant şi Cristina Valentina Cechi, la data faptei membru al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant. Cei trei au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite.

„În cursul anului 2016, inculpaţii Sanda Adrian, Tănase Corina Denisa şi Cechi Cristina Valentina (...) ar fi admis cererea de acordare a titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” formulată de inculpatul Rădulescu Cătălin Marian, deşi acesta nu îndeplinea una dintre condiţiile prevăzute de lege, respectiv pe aceea de a fi desfăşurat activităţi revoluţionare într-o localitate în care, în urma acţiunilor şi confruntărilor cu forţele de represiune, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute „până la fuga dictatorului” (data de 22 decembrie 1989, ora 12:10). Titlul menţionat mai sus se acordă în baza prevederilor Legii nr. 341/2004, cu modificările ulterioare, privind recunoştinţa pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului - Lupeni - august 1977”, arată procurorii în rechizitoriu.

Concret, membrii comisiei ar fi admis cererea formulată de Rădulescu şi ar fi constatat îndeplinirea condiţiilor legale pentru acordarea titlului de Luptător cu Rol Determinant doar pe baza a două declaraţii (din 2015 şi 2016) în care acesta ar fi precizat aspecte neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea sa revoluţionară în oraşele Timişoara şi Bucureşti, în perioada 16-21 decembrie 1989.

„Declaraţiile respective ar fi contrazise în mod evident de documentele existente la dosarul administrativ al acestuia, existent la S.S.P.R., din care ar rezulta că inculpatul a desfăşurat activitate revoluţionară doar în oraşul Piteşti, începând cu data de 22 decembrie 1989, după fuga dictatorului, nicidecum în oraşele Timişoara şi Bucureşti. Urmare a acestor demersuri, inculpatului Rădulescu Marian Cătălin i-a fost acordat, prin decret prezidenţial, titlul de „Luptător cu Rol Determinant”, cu consecinţa obţinerii, în mod necuvenit, a unei indemnizaţii de gratitudine în valoare de 2.020 lei/lunar (în total 165.640 lei), începând cu data de 01.01.2015 până în octombrie 2021”, mai spun procurorii.

Casa Judeţeană de Pensii Argeş s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 165.640 de lei.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii faţă de toţi inculpaţii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rădulescu,
revoluţionar,
deputat

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.