Forumul Economic Mondial anunţă venirea unei „policrize” la nivel global

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 16 ianuarie 2023 33 afişări

Unele dintre cele mai mari companii din lume se confruntă cu deprecieri de mai multe miliarde de dolari la achiziţiile recente, deoarece un val de tranzacţii lasă loc unei noi ere a incertitudinii economice şi a ratelor dobânzilor mai mari, scrie Financial Times.

Forumul Economic Mondial anunţă venirea unei „policrize” la nivel global

În condiţiile în care se preconizează că o treime din economia mondială va intra în recesiune în acest an, liderii mondiali se vor reuni săptămâna aceasta la Davos, în Elveţia, pentru a discuta despre ceea ce Forumul Economic Mondial a numit o „policriză", în timp ce liderii din mediul de afaceri se angajează într-o reglare de conturi dureroasă cu privire la construirea imperiilor lor.

Companiile americane din domeniul sănătăţii şi mass-media se numără printre cele care au redus valoarea unităţilor de afaceri în ultimele câteva luni, contabilii avertizând că ar putea fi iminente şi alte reduceri, odată cu începerea sezonului de raportare anuală.

În condiţiile unor costuri mai mari cauzate de inflaţie şi a unor perspective mai slabe privind cererea, multe întreprinderi achiziţionate recent ar putea avea dificultăţi în a-şi justifica evaluările, chiar şi înainte de a lua în considerare ratele mai mari ale dobânzii, care reduc şi mai mult valoarea actuală a fluxurilor de numerar din viitor.

Tranzacţiile la nivel mondial au atins un nivel record de 5,7 mld. dolari în 2021, dar au încetinit brusc pe măsură ce 2022 a avansat. Potrivit Refinitiv, în a doua jumătate a anului trecut au fost convenite tranzacţii de 1,4 mld. dolari, comparativ cu 2,2 mld. dolari în prima jumătate, marcând cea mai mare oscilaţie de la o perioadă de şase luni la alta de când au început înregistrările în 1980.

Cele mai mari 10 deprecieri ale fondului comercial la companiile din S&P 500 în 2022 au totalizat 35,4 miliarde de dolari, potrivit datelor colectate de firma de consultanţă Kroll, faţă de 6,1 miliarde de dolari în 2021.

Liderii politici şi de afaceri prezenţi la Davos pentru prima reuniune de iarnă a WEF de dinainte de pandemia de coronavirus se confruntă cu un peisaj total diferit şi foarte complicat faţă de cel de acum trei ani.

Înaintea reuniunii, raportul anual de risc al WEF a avertizat asupra unei „policrize", în condiţiile în care costul ridicat al vieţii şi o recesiune economică se vor combina cu eşecurile continue de a aborda inegalitatea şi schimbările climatice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
davos,
macroeconomie,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.