Forţa Dreptei vrea anularea subvenţiei de la buget pentru partidele politice

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 21 septembrie 2022 68 afişări

Deputatul partidului Forţa Dreptei a iniţiat un proiect legislativ care prevede eliminarea subvenţiei de la bugetul de stat pentru partidele politice: „Finanţarea activităţii partidelor politice să fie făcută exclusiv din resurse proprii sau private”.

Forţa Dreptei vrea anularea subvenţiei de la buget pentru partidele politice

„Se impune astfel eliminarea posibilităţii de a fi asigurată plata tuturor cheltuielilor din subvenţii de la bugetul de stat, prin abrogarea cap. III, art. 18-25, din Legea nr. 334/2006, urmând ca finanţarea activităţii partidelor politice să fie făcută exclusiv din resurse proprii sau private, fără a greva în vreun fel bugetul de stat. Această soluţie este sustenabilă şi rezonabilă, atâta timp cât există în continuare mecanismul de rambursare al cheltuielilor electorale, în măsura în care sunt respectate condiţiile legale. Astfel, o campanie electorală corect şi legal derulată, poate fi, în final, suportată de la bugetul de stat, în condiţiile legii”, potrivit expunerii de motive care însoţeşte proiectul iniţiat de Antonel Tănase.

Potrivit iniţiatorului, subvenţia de la bugetul de stat a devenit principala sursă de finanţare a activităţii partidelor politice parlamentare – acestea fiind de fapt beneficiarele acestui sistem, deşi se doreşte egalitatea de şanse şi sprijinirea pluralismului politic.

„Mai mult, partidele politice parlamentare folosesc banii publici pentru a-şi asigura o bună promovare în mass-media, afectând chiar independenţa mass-media şi echidistanţa faţă de subiectele de interes public. De aceea, trebuie eliminat acest mecanism de finanţare din banii publici – bani proveniţi din taxele şi impozitele plătite de cetăţeni. În schimb, aceste fonduri pot fi folosite pentru finanţarea unor investiţii imperios necesare în domenii precum sănătate, educaţie, infrastructură, etc., investiţii care aduc dezvoltare şi, implicit, locuri de muncă, creştere economică”, se arată în document.

Antonel Tănase aminteşte că în fiecare lună, AEP virează către partide subvenţia de la bugetul de stat, funcţie de criteriile stabilite în legea 334/2006. De exemplu, în luna august 2022, conform datelor disponibile pe site-ul AEP, partidele au primit 16,79 milioane de lei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tănase,
finanţare,
partide

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.