Fondul Suveran de Investiţii al Norvegiei, cel mai mare la nivel mondial, randament negativ de 4,4% în T3/2022

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 28 octombrie 2022 30 afişări

Fondul Suveran de Investiţii al Norvegiei, cel mai mare la nivel mondial, randament negativ de 4,4% în T3/2022

Randamentul Fondului Suveran de Investiţii al Norvegiei, alimentat cu capitalul obţinut din resursele petroliere şi gazele naturale din Marea Nordului, a ajuns la minus 4,4% în T3/2022, echivalentul unei pierderi de 449 miliarde de coroane norvegiene (43,7 miliarde de euro).

Totodată, pierderea pentru investiţiile în acţiuni ale fondului fost de 4,8%, iar randamentul pentru instrumentele cu venit fix a ajuns la minus 3,9%. Investiţiile în companii imobiliare nelistate la bursă au oferit un minus de 1,1%,  conform unui comunicat al Fondului Suveran al Norvegiei.

Astfel, randamentul fondului – care are active de 1.150 de miliarde de euro – a fost cu 0,14% peste dinamica indicelui de referinţă al bursei de valori din Oslo.

„Al treilea trimestru a fost caracterizat de creşterea ratelor dobânzilor, o inflaţie ridicată, cât şi de războiul din Europa, factori ce au afectat pieţele. Randamentul a fost unul negativ pentru investiţiile în acţiuni, venit fix şi grupuri de real estate necotate la bursă”, spune Trond Grande, director executiv adjunct la Norges Bank Investment Management.

În T3, intrările în cel mai mare fond suveran de investişii din lume au însumat 306 miliarde de coroane norvegiene (29,8 miliarde de euro) în T3.

Circa 68,3% din fond este investit în acţiuni, 28,5% în instrumente cu venit fix, 3,1% în companii imobiliare nelistate şi 0,1% în infrastructură de energie regenerabilă necotată la bursă.

La finele lui 2021, fondul era acţionar la nouă societăţi listate la Bursa de la Bucureşti, precum OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV), MedLife (M) şi Transport Trade Services (TTS). Valoarea totală a investiţiilor ajungea atunci la 432 de milioane de lei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fond,
norvegia,
investitii,
randament,
oslo,
miliarde

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.