Fondul suveran al Turciei va aloca cel puţin 1 miliard de dolari pentru a stimula marii jucători de pe piaţa bursieră

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 27 februarie 2023 20 afişări

Fondul suveran de investiţii al Turciei intenţionează să canalizeze numerar către principala bursă de valori a ţării prin intermediul fondurilor tranzacţionate la bursă, într-o încercare deschisă de a împiedica scăderea pieţei de acţiuni, raportează Bloomberg.

Fondul, cunoscut după iniţialele sale turceşti TVF, va aloca iniţial cel puţin 1 miliard de dolari în ETF-uri (fonduri tranzacţionate la bursă) gestionate de o bancă de stat, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune.

Măsura diferă de încercările anterioare de a susţine acţiunile de când Borsa Istanbul şi-a reluat tranzacţionarea după tragedia cutremurelor. Iniţial, guvernul a canalizat banii fondurilor de pensii către piaţa bursieră pentru a inversa prăbuşirea de după dezastrul natural.

Planul este de a utiliza ETF-uri gestionate în prezent de Ziraat Portfoy, divizia de gestionare a activelor a creditorului de stat T.C. Ziraat Bankasi A.S., au declarat persoanele respective, care au cerut să nu fie identificate din cauza caracterului sensibil al problemei. Fondurile urmăresc performanţa diferiţilor indici legaţi de Borsa Istanbul. 

Indicele Borsa Istanbul 100 a redus pierderile de până la 1,6% după aflarea veştii, pentru a se tranzacţiona cu puţine modificări la ora 13:20 la Istanbul. Indicele a crescut cu peste 12% de la redeschiderea sa pe 15 februarie, după o închidere de o săptămână în urma cutremurelor.

Sprijinul acordat de fondul suveran de investiţii va eclipsa ca mărime măsurile anterioare, venind înaintea alegerilor programate pentru luna mai. Investitorii naţionali au devenit forţa dominantă la Borsa Istanbul în ultimii ani, deoarece au căutat protecţie împotriva inflaţiei galopante, o evoluţie care a făcut ca micii investitori locali să devină, de asemenea, influenţi din punct de vedere politic.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.