FMI va avea nevoie de bani. Multi bani: 350-400 mld. dolari

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 31 iulie 2011 19 afişări

Fondul Monetar International va avea nevoie sa-si majoreze rezervele valutare in urmatorii ani cu circa 350-400 miliarde de dolari, conform unor surse din cadrul institutiei, citate de Dow Jones.

Liderii G20 au discutat, de la declansarea crizei incoace, varii posibilitati de reformare a sistemului monetar international, care ar include si o schimbare de statut a monedei in care acorda imprumuturi FMI - drepturile speciale de tragere (DST).

In timpul mandatului lui Dominique Strauss-Kahn, Fondul a facut cunoscut ca este deschis ideii de crestere a rezervelor sale de valuta, in conditiile in care va exista insa un consens privind un nou sistem monetar international. FMI detine rezerve de DST (moneda compusa dintr-un cos de dolari americani, lire sterline, yeni japonezi si euro) in virtutea contributiei statelor membre, care pot beneficia ulterior de finantare proportional cu cota lor de contributie la Fond.

Conform datelor BNR, Romania are o cota de participare la FMI de 1,03 miliarde DST (1,224 miliarde de euro), insemnand 0,47% din cota totala a statelor membre, respectiv 10.552 de voturi (0,48% din total).

Un purtator de cuvant al FMI a specificat ca discutiile despre suma necesara cresterii rezervelor valutare nu au legatura cu declaratiile din urma cu cateva zile ale sefei Fondului, Christine Lagarde, care spusese ca FMI va avea nevoie de resurse financiare mai mari pentru a face fata crizei datoriilor suverane. Una dintre principalele motivatii ale discutiilor despre reformarea sistemului monetar mondial este insa incurajarea Chinei sa-si reduca rezervele valutare uriase, de 3.000 de miliarde de dolari, despre care SUA si alte state industrializate considera ca dezechiibreaza economia mondiala. FMI si G20 vor decide, de asemenea, asupra schimbarii cosului valutar al DST, in sensul includerii yuanului chinezesc.

Suma de 350-400 de miliarde a fost calculata de expertii FMI pornind de la cererea proiectata de rezerve pentru cele mai multe dintre pietele emergente si in curs de dezvoltare care ar putea sa se confrunte cu dificultati in anii urmatori, cu exceptia insa a Chinei si a exportatorilor majori de petrol. Aceasta cerere ar putea atinge 1.600 de miliarde de dolari in cinci ani.

La ora actuala, resursele FMI se ridica la 1.500 de miliarde de dolari, neincluzand activele in aur si creditele in derulare.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/fmi-va-avea-nevoie-de-bani-multi-bani-350-400-mld-dolari-8549196
8549196
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.