FMI cere Bulgariei să îmbunătăţească supravegherea în sectorul bancar

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 15 martie 2015 53 afişări

FMI cere Bulgariei să îmbunătăţească supravegherea în sectorul bancar, notând în concluziile unei vizite de evaluare în această ţară că prăbuşirea Corporate Commercial Bank (KTB), anul trecut, şi înrăutăţirea balanţei fiscale au pus în pericol stabilitatea macroeconomică şi financiară a ţării.

În concluziile FMI se arată că în pofida mediului economic dificil, Bulgaria a înregistrat în 2014 o creştere economică modestă, care va continua şi în acest an, relatează Novinite.

Şomajul este în continuare ridicat, deşi a scăzut uşor, în timp ce preţurile scăzute ale materiilor prime şi inflaţia redusă din zona euro au contribuit la deflaţie.

Pentru 2015, FMI anticipează că economia Bulgariei va consemna un avans de circa 1,25%, care va fi susţinut de consumul privat şi absorbţia de fonduri europene.

Potrivit Fondului, deflaţia se va atenua treptat, iar şomajul va continua să se reducă în acest an.

FMI notează faptul că riscurile privind perspectivele economice au crescut atât pe plan intern, cât şi extern, menţionând nivelul ridicat al datoriilor companiilor şi al creditelor neperformante, evoluţiile din Grecia şi criza din Ucraina.

Declaraţia FMI laudă nivelul ridicat al lichidităţilor din sectorul bancar bulgăresc, demonstrat înainte de prăbuşirea HTB, şi măsurile introduse de Banca Naţională a Bulgariei şi de guvern, pentru susţinerea acestora.

Măsurile au calmat deponenţii şi au prevenit răspândirea panicii, în timp ce alocarea de fonduri de către stat pentru fondul de asigurare a depozitelor au permis plăţile pentru depozitele asigurate.

Cu toate acestea, FMI cere măsuri ferme pentru rezolvarea problemelor scoase la iveală de cazul KTB, între care refacerea încrederii în supravegherea sectorului bancar, în evaluarea băncilor şi soliditatea acestora.

Deficitul bugetar al Bulgariei s-a dublat anul trecut la 3,7% din PIB, dar FMI consideră că ţinta de 3% stabilită de guvern pentru 2015 poate fi atinsă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FMI,
BULGARIA,
/actualitate/fmi-cere-bulgariei-sa-imbunatateasca-supravegherea-in-sectorul-bancar-13989291
13989291
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.