ANAT: Dacă TVA la agenţiile de turism scade la 9%, vacanţele interne şi externe se ieftinesc cu 10%

Autor: Liviu Iancu Postat la 15 martie 2015 40 afişări

Vacanţele interne şi externe se vor ieftini cu până la 10% dacă TVA pentru turism va scădea la 9% în următoarea perioadă, a declarat pentru MEDIAFAX Alin Burcea, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

"Pentru agenţii, scăderea TVA ar însemna un lucru extraordinar. Nivelul actual de 24% este mult prea mare şi ne termină. Nu ne rămâne nimic ca să ne putem dezvolta. Cei care aduc turişti în ţară, în proporţie de 80%, sunt agenţiile. E bine că sprijinim hotelurile, iar legea voucherelor de vacanţă ajută în primul rând hotelurile, pentru că se întâmplă în România. Şi reducerea TVA la pachetele de servicii ajută tot hotelurile, însă scăderea TVA la agenţiile de turism s-ar simţi atât în preţul vacanţelor interne, cât şi al celor externe", a spus Burcea.

Guvernul ia în calcul scăderea TVA la 9% pentru întregul domeniu al turismului, a promis joi premierul Victor Ponta la deschiderea Târgului de turism, el precizând totodată că, în scurt timp, Ministerul Finanţelor va înainta şi normele de aplicare necesare emiterii tichetelor de vacanţă.

Burcea crede că scăderea TVA ar fi un ajutor care ar lăsa la dispoziţia agenţiilor de turism nişte reusurse cu care să se poată dezvolta.

"Pentru turism, noul Cod Fiscal este ca un dar de la Dumnezeu, pentru că propune reducere de TVA la agenţii, reducerea TVA la alimentele de bază, care va ieftini mâncarea în staţiuni, şi reduceri de CAS, care înseamnă că oamenii vor avea mai mulţi bani. Dacă oamenii vor avea mai mulţi bani în buzunar, o parte din ei se vor duce şi pe turism", a afirmat oficialul ANAT.

El a adăugat că, în aceste condiţii, vacanţele se vor ieftini cu peste 10%, în condiţiile în care în străinătate turismul se scumpeşte permanent.

"Nouă ne va rămâne un spaţu fiscal de 15% cu care putem scădea preţul vacanţelor şi putem să facem oferte speciale. Cazarea are TVA de 9%, masa în hoteluri e taxată cu 9%, iar dacă şi agenţiile vor avea TVA de 9%, există toate premisele ca produsul turistic să fie mai ieftin", a mai spus Burcea.

Anul trecut, s-au cazat în România 8,4 milioane de turişti, cu 6,6% mai mult decât în anul precedent. Numărul turiştilor străini a crescut cu 11,5%, până la 1,9 milioane, iar cel al românilor cu 5,3%, la 6,5 milioane.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ANAT,
TVA,
/actualitate/anat-daca-tva-la-agentiile-de-turism-scade-la-9-vacantele-interne-si-externe-se-ieftinesc-cu-10-13988468
13988468
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.