Oponenţii lui Putin îşi iau măsuri de securitate: Ştim că a existat o listă de ţinte de tip Nemţov

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 15 martie 2015 33 afişări

Lideri ai opoziţiei ruse îşi iau măsuri de securitate suplimentare pe fundalul unor informaţii cu privire la faptul că o "listă de ţinte" cu nume ale unor opozanţi importanţi se află în circulaţie în mediul serviciilor ruse de securitate, relatează The Telegraph în pagina electronică.

Potrivit publicaţiei britanice, oponenţii lui Putin adoptă aceste măsuri suplimentare de teamă, în urma asasinării lui Boris Nemţov pe 27 februarie în apropiere de Kremlin.

Directorul postului liberal de radio Ecoul Moscovei, Aleksei Venediktov, unul dintre cei mai importanţi jurnalişti, a părăsit Rusia în cursul acestei săptămâni, împreună cu fiul său, către Israel, după ce a primit un pont potrivit căruia ar putea fi vizat.

"Ştim că a existat o listă de ţinte", a declarat Venediktov într-un interviu pentru ediţia de vineri a revistei Time.

Potrivit unui articol publicat de ziarul de opoziţie Novaia Gazeta, numele lui Venediktov se află pe o "listă de execuţii" despre existenţa căreia oficiali de la Kremlin l-au informat pe preşedintele rus Vladimir Putin în urma asasinării lui Nemţov.

Venediktov a părăsit Moscova cu o zi înainte ca Novaia Gazeta să publice articolul, iar în prezent s-ar afla la Paris, scrie The Telegraph.

Meandrele anchetei cu privire la asasinarea lui Nemţov au alimentat îngrijorări, în Rusia, cu privire la posibilitatea comiterii unor noi asasinate, în cadrul unui adevărat război între clanuri din cadrul aparatului rus de securitate.

Între alte nume de pe listă, în afară de cel al lui Nemţov s-ar mai afla cel al prezentatoarei de televiziune Ksenia Sobciak şi al fostului magnat Mihail Hodorkovski, care a ispăşit zece ani de închisoare înainte să fie graţiat, în 2013, şi să se mute în Europa.

Sobciak, o jurnalistă renumită şi unul dintre liderii protestelor organizate în urma alegerilor din 2011 şi 2012, denunţate ca fraudate, este cunoscută în întreaga Rusie ca prezentatoare de televiziune. "Din nefericire, am fost nevoită să-mi sporesc aranjamentele de securitate. Acum trebuie să mă deplasez însoţită de gărzi de corp", a declarat Sobciak vineri pentru site-ul Gazeta.ru.

Purtătoarea de cuvânt din Rusia a lui Hodorkovski, care trăieşte în prezent în Elveţia, a postat miercuri o fotografie cu o jerbă funerară pe care afirmă că a găsit-o la uşa apartamentului ei din Moscova.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
PARTIDE,
SECURITATE
/actualitate/oponentii-lui-putin-isi-iau-masuri-de-securitate-stim-ca-a-existat-o-lista-de-tinte-de-tip-nemtov-13988283
13988283
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.