Noul premier moldovean Gaburici şi liderul prorus Şevciuk discută despre reluarea negocierilor privind conflictul îngheţat din Transnistria

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 14 martie 2015 50 afişări

Noul premier moldovean Chiril Gaburici se întâlneşte sâmbătă cu liderul separatist prorus Evgheni Şevciuk la Chişinău pentru a discuta despre reluarea negocierilor cu privire la soluţionarea conflictului îngheţat din Transnistria, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty în pagina electronică.

Şevciuk a declarat în trecut că va fi pregătit să discute despre o soluţionare politică a conflictului şi despre statutul regiunii separatiste proruse Transnistria numai după rezolvarea tuturor problemelor sociale, economice şi "umanitare".

Chişinăul l-a criticat pe liderul liderul transnistrean pentru adoptarea acestei poziţii, afirmând că urmăreşte să obţină înţelegeri şi condiţii care să consolideze pretenţiile separatiste.

Transnistria şi-a declarat independenţa de faţă de Republica Moldova în 1990, după care a înfruntat autorităţile moldovene într-un război, în 1992. Independenţa regunii separatiste proruse nu a fost recunoscută de niciun stat, inclusiv Rusia.

Moscova menţine aproximativ 1.200 de militari în regiune, în pofida solicitărilor repetate ale Chişinăului de a a-i retrage.

Armata rusă ar putea ataca oraşul ucrainean Odesa oricând, utilizând militarii staţionaţi în Transnistria, a avertizat senatorul republican american John McCain.

"Dacă Vladimir Putin va crede că poate scăpa uşor după criza din Ucraina, fără a plăti niciun preţ, va încerca să atace oraşul Odesa din Republica Moldova. Rusia are 1.400 de militari, un aşa-numit contingent de pace, în Transnistria", a declarat senatorul republican John McCain într-un interviu acordat postului ucrainean TSN.

"Putin a ocupat deja estul Ucrainei, iar acum ne putem aştepta la noi atacuri, inclusiv asupra oraşului Mariupol", a adăugat McCain, potrivit site-ului UkraineToday.

Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în martie 2014, după înlăturarea, pe fondul unor proteste sângeroase, a regimului prorus ucrainean condus de Viktor Ianukovici.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
R.MOLDOVA,
GABURICI,
ŞEVCIUK
/actualitate/noul-premier-moldovean-gaburici-si-liderul-prorus-sevciuk-discuta-despre-reluarea-negocierilor-privind-conflictul-inghetat-din-transnistria-13985261
13985261
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.