Românii condamnaţi în Kazahstan vor executa pedepsele în ţară - proiect

Autor: Otilia Ciocan Postat la 15 martie 2015 85 afişări

Românii condamnaţi în Republica Kazahstan vor executa pedepsele în ţară, pentru a fi astfel favorizată reintegrarea socială, în baza cooperării bilaterale în materia transferării persoanelor condamnate, potrivit unui proiect de lege pentru ratificarea Tratatului între România şi Republica Kazahstan.

Proiectul de lege este lansat în dezbatere publică până în 19 martie, pe site-ul Ministerului Justiţiei.

"Tratatul stabileşte coordonatele de bază care să asigure cooperarea bilaterală în materia transferării persoanelor condamnate. Acest document de cooperare are rolul de a oferi posibilitatea persoanelor condamnate definitiv de a-şi executa pedeapsa în mediul lor social de origine, favorizând astfel reintegrarea socială a acestora", conform Notei de fundamentare a proiectului de lege.

Potrivit sursei citate, începând cu anul 2010, se aplică Acordul de cooperare între cele două ministere ale justiţiei din România şi Republica Kazahstan.

"Pentru a face faţă noilor provocări ale criminalităţii transnaţionale organizate cât şi pentru a asigura o mai bună protecţie propriilor cetăţeni, cele două state şi-au manifestat disponibilitatea pentru consolidarea cooperării judiciare bilaterale", se arată în nota de fundamentare.

Cele două părţi au început discuţiile pentru realizarea unui cadru juridic complet în materie penală în contextul extinderii fenomenului infracţional, nu numai din punct de vedere numeric, ci şi geografic.

"Intensificarea cooperării pe plan juridic între România şi Republica Kazahstan se subscrie planului general al dezvoltării relaţiilor bilaterale, reprezentând totodată o necesitate în aplicarea unui instrument util pentru promovarea intereselor celor două Părţi. Pe fondul aceleiaşi necesităţi de maximizare şi concentrare a eforturilor celor două state în lupta împotriva criminalităţii organizate, cu ocazia comunicărilor bilaterale româno-kazahstaneze din ultima perioadă, a fost apreciată ca fiind necesară încheierea unui tratat între România şi Republica Kazahstan privind transferarea persoanelor condamnate", arată sursa citată.

În acest context a fost lansat în dezbatere publică şi proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului privind asistenţa judiciară în materie penală.

Dispoziţiile tratatului reglementează notificarea actelor de procedură, pentru comunicarea citaţiilor, partea română propunând transmiterea acestora cu cel puţin 40 de zile înainte de data stabilită pentru înfăţişare; localizarea sau identificarea persoanelor şi a obiectelor; efectuarea de comisii rogatorii, inclusiv audierea prin videoconferinţă, transferul temporar al persoanelor deţinute; executarea cererilor de percheziţie, sechestru şi confiscare; transmiterea de documente, materiale de probă şi obiecte; restituirea bunurilor; transmiterea spontană de informaţii; livrările supravegheate, anchete sub acoperire şi echipele comune de anchetă, suportarea cheltuielilor decurgând din executarea unei cereri de asistenţă, funcţie de obiectul acesteia.

Un al treilea proiect de act normativ lansat în dezbatere publică, în acelaşi domeniu, este cel privind extrădarea.

Tratatul reglementează "obligaţia de extrădare", "infracţiuni extrădabile", "motivele obligatorii şi opţionale de refuz", "extrădarea propriilor cetăţeni", "cererea de extrădare şi documentele aferente, informaţii suplimentare, admisibilitatea acestora şi decizia de a extrăda", "regula specialităţii", "arestarea provizorie în vederea extrădării", "cereri de extrădare sau de predare formulate de mai multe state", "predarea persoanei extrădate şi amânarea sau extrădarea temporară", "indisponibilizarea şi remiterea de bunuri", "tranzitul", "costuri şi reprezentare", "relaţia cu alte tratate" şi "dispoziţii finale”.

Mandatul de negociere privind cele trei tratate a fost aprobat prin Memorandumul 30277/2014, negocierile purtându-se prin corespondenţă, însă, pentru finalizarea negocierii, partea română a propus organizarea unei întâlniri de lucru la Bucureşti.

Astfel, în perioada 16-18 iunie 2014 s-a desfăşurat o rundă de negociere în vederea finalizării textului Tratatului între România şi Republica Kazahstan privind transferarea persoanelor condamnate, eveniment încheiat prin parafarea textului actului bilateral de cooperare în limba de referinţă.

Cu ocazia vizitei oficiale în România a unei delegaţii a Procuraturii Generale din Republica Kazahstan, a fost organizată la Ministerul Justiţiei, la 14 noiembrie 2014, ceremonia de semnare a Tratatului între România şi Republica Kazahstan privind transferarea persoanelor condamnate. Pentru partea română a semnat doamna Simona-Maya Teodoroiu, secretar de stat, iar pentru partea kazahă, a semnat domnul Askhat Daulbayev, procurorul general al Republicii Kazahstan.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MJ,
KAZAHSTAN,
JUDICIAR

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/romanii-condamnati-in-kazahstan-vor-executa-pedepsele-in-tara-proiect-13988122
13988122
comments powered by Disqus
Viaţă de corporatist { izolat la domiciliu } Viaţă de corporatist { izolat la domiciliu }

Într-un articol de copertă recent scriam despre viaţa angajaţilor în open space – observam cât de mici sunt spaţiile alocate angajaţilor în birourile din România, cât de greu este să ne adaptăm la obiceiurile colegilor şi cum, de multe ori, simţim nevoia să facem de acasă lucrurile importante pentru muncă. A trecut doar o lună de atunci, iar glumele „colegului de bancă'' au devenit amintiri, iar open space-ul pare să fi intrat la capitolul istorie. Ce înseamnă experimentul global al muncii de acasă şi care sunt posibilele urmări ale acestuia?

vezi continuarea
ZF.ro
Faţa nevăzută a tehnologiei: Ce se întâmplă de fiecare dată când cumperi un produs cu cardul. Nu aţi ştiut niciodată asta Faţa nevăzută a tehnologiei: Ce se întâmplă de fiecare dată când cumperi un produs cu cardul. Nu aţi ştiut niciodată asta
Toate planurile au fost date peste cap. Criza care vine din China
Mediafax
Regula celor 6 secunde pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus Regula celor 6 secunde pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus
Top 10 ţări care îşi vor reveni cel mai rapid la finalul pandemiei de coronavirus, potrivit analiştilor
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel” Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo... COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo...
Dr. Tudor Ciuhodaru atentioneaza ca virusul (Covid-19) rezista minim 30 de minute in aer dupa eliminarea sursei infectiei si peste cinci zile pe piele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.