Guvernul kurd anunţă că deţine probe că SI a folosit armament chimic

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 14 martie 2015 67 afişări

Guvernul kurd din Irak a anunţat sâmbătă seara că deţine probe, analizate de către un laborator independent, care confirmă că gruparea Statul Islamic (SI) a folosit armament chimic împotriva luptătorilor peshmerga, relatează AP.

În presupusul atac cu armament chimic a fost utilizat clor în stare gazoasă, într-un atac cu maşină-capcană comis pe 23 ianuarie în nordul Irakului, afirmă Consiliul pentru Securitate al regiunii Kurdistan într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă.

Consiliul precizează că atacul a fost comis pe un drum care leagă Mosulul, al doilea cel mai important oraş din ţară, de frontiera siriană, în timp ce forţe pershmerga luptau să preia controlul asupra unei linii vitale de aprovizionare folosite de către militanţi sunniţi.

Kurzii anunţă că probele au fost analizate de către un laborator, pe care nu îl numesc, dintr-o ţară care face parte din coaliţia împotriva SI pe care nu o precizează, subliniind că laboratorul a găsit urme de clor.

Gruparea sunnită Statul Islamic este suspectată că a mai folosit clor în atacuri pe care le-a comis anterior, atât în Irak, cât şi în Siria.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IRAK,
STATUL ISLAMIC,
ARMAMENT CHIMIC
/actualitate/guvernul-kurd-anunta-ca-detine-probe-ca-si-a-folosit-armament-chimic-13986765
13986765
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.