Finlanda a detectat cantităţi mici de izotopi radioactivi, fără impact asupra sănătăţii

Autor: Dorin Oancea Postat la 31 august 2022 21 afişări

Cantităţi mici de izotopi radioactivi au fost detectate în eşantioane de aer colectate în Kotka, în sud-estul Finlandei, dar nu există niciun risc pentru oameni, iar descoperiri similare sunt "destul de normale", a declarat miercuri organismul de supraveghere a siguranţei nucleare din această ţară.

Finlanda a detectat cantităţi mici de izotopi radioactivi, fără impact asupra sănătăţii

"Radioactivitatea nu are niciun impact asupra mediului sau asupra sănătăţii umane, deoarece concentraţiile sunt foarte scăzute", a precizat Autoritatea pentru Securitate Nucleară şi Radiaţii (STUK) într-un comunicat citat de Reuters.

"Cantităţi mici de zirconiu şi niobiu pot scăpa în aer, de exemplu, din combustibilul unei centrale nucleare în timpul întreţinerii centralei", a precizat STUK.

În timpul colectării eşantionului, curenţii de aer se îndreptau spre Kotka dinspre est şi sud-est, dar sursa radiaţiilor era necunoscută, a adăugat autoritatea.

STUK nu a planificat să investigheze mai mult, deoarece astfel de descoperiri sunt "destul de normale", a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
finlanda,
radioactivitate,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.