FINANTE: Pensii private? Momentan, doar alternative

Postat la 26 ianuarie 2006 2 afişări

Ati decis sa puneti deoparte ceva bani pentru pensie? Va dam o veste buna: de la anul ar putea exista si in Romania fonduri de pensii facultative. Ministerul Muncii a finalizat proiectul de lege care le reglementeaza si este ferm: din 2006 vor si functiona. Vestea rea? Companiile de asigurari spun ca proiectul mai trebuie modificat, si daca ramane asa nu vor intra in sistem.

Ati decis sa puneti deoparte ceva bani pentru pensie? Va dam o veste buna: de la anul ar putea exista si in Romania fonduri de pensii facultative. Ministerul Muncii a finalizat proiectul de lege care le reglementeaza si este ferm: din 2006 vor si functiona. Vestea rea? Companiile de asigurari spun ca proiectul mai trebuie modificat, si daca ramane asa nu vor intra in sistem. Si atunci? Aveti la dispozitie cateva alternative pentru a economisi pentru pensie. Cat de profitabile sunt ele insa? Si care este cea mai potrivita?

Se dau: echivalentul a 1.000 de euro disponibili anual pentru a fi economisiti sau investiti pe termen lung, o dobanda la depozitele in lei pe piata bancara care scade de la 9% in prezent pana la un nivel convergent cu cel din Uniunea Europeana, de circa 3% si o piata financiara care functioneaza de la randamente de 14% (in 2006) pana la 7% (pe termen foarte lung). Inflatia e si ea previzibila in scenariu: 9% anul viitor si sub 3% dupa anul 2011. 

In aceste conditii, ce varianta de economisire si investitie ar putea fi cea mai potrivita pentru o persoana care vrea sa isi asigure un venit suplimentar dupa varsta pensionarii? Care este cea mai profitabila si sigura? In conditiile in care fondurile private de pensii, reglementate de stat, lipsesc inca din Romania, exista totusi cateva alternative. 

POLITELE PENTRU PENSII: Pentru ca aparitia pensiilor private a fost intarziata ani de zile - primele tentative de introducere a lor datand din 2000 - companiile de asigurare au mers cu un pas inaintea pietei si au lansat o serie de polite pentru pensie. Este vorba despre asigurarile de viata cu componenta de economisire, asa-numitele asigurari de viata mixte, precum si asigurari cu componenta de investitie, numite unit linked.

Ce pensie poate asigura o astfel de polita de pensie? In scenariul luat in calcul anterior, o polita de pensie de tip unit linked oferita, spre exemplu, de ING, aduce dupa 20 de ani de contributii o suma totala de aproximativ 187 de mii de lei noi. Altfel spus, daca plata sumei respective se va face pe urmatorii 20 de ani dupa momentul pensionarii, o astfel de polita asigura un venit lunar de 780 de lei noi pe luna. Sumele sunt actualizate in functie de nivelul inflatiei previzionat de companie, si preluat si in scenariul nostru pentru toate calculele. In cazul unei contributii de doar zece ani, suma acumulata pe o astfel de polita este de aproximativ 65 de mii de lei noi, ceea ce echivaleaza cu o pensie lunara timp de 20 de ani de putin peste 270 de lei noi. 

Trebuie avut insa in vedere faptul ca acestea nu sunt decat scenarii, pentru ca nici una dintre companiile care ofera astfel de produse nu garanteaza un randament. Evolutia investitiilor depinde de evolutia pietelor financiare si de priceperea cu care se fac investitiile respective. Asadar, la fel de bine, se poate castiga sau se poate pierde. In cazul politelor unit linked riscul investitiei apartine contractantului, beneficiile obtinute din investitii depinzand de performanta fondurilor de investitie create si puse la dispozitie de compania de asigurari care ofera polita. In ultimii doi ani, spre exemplu, nici unul din fondurile de investitii unit linked denominate in euro sau dolari, administrate de companiile de asigurari, nu a avut randamente in lei mai bune decat cele oferite de un simplu depozit bancar in lei.

Mai mult, jumatate din aceste fonduri nu au acoperit nici macar inflatia intre ianuarie 2003 si ianuarie 2005. La fel, nici in cazul asigurarilor mixte de viata nu exista o astfel de garantie pentru randamentul pe termen lung al investitiilor - chiar daca firma garanteaza obtinerea unei dobanzi  tehnice anuale pentru plata sumei asigurate. In plus, la politele de tip unit linked pentru pensie, daca contributorul decide dupa un an sau doi ca nu mai vrea sa continue si vrea sa se retraga, valoarea de rascumparare a contului este zero. Dupa al treilea an, se poate vorbi despre recuperarea banilor, dar numai in proportie de 85%. Procentul creste la 95% dupa anul patru, iar la echivalenta se ajunge abia prin anul sapte.

INVESTITII PE CONT PROPRIU: Ce se intampla insa daca investitiile sunt facute de contributor in nume personal, in instrumente care aduc acelasi randament ca si o polita de tip unit linked? Ce suma ar aduna el dupa 20 de ani de contributii? In acest scenariu, daca se investesc anual 3.600 de lei noi, iar randamentele obtinute sunt de 14% (in 2006), scazand spre 7% (dupa anul 2009), venitul lunar aferent unei perioade de 20 de ani dupa pensionare ar fi de 678 de lei noi. In "cont" se strang in total aproape 163 de mii de lei noi. La o contributie de zece ani, "pensia" pe care si-ar putea-o asigura cineva in aceasta varianta scade la putin peste 232 de lei noi pe luna, timp de 20 de ani. Sumele nu sunt insa actualizate cu inflatia - care majoreaza (cel putin aparent) toate valorile in fiecare an. Daca luam in calcul si nivelul inflatiei (asa cum l-am anticipat inca de la inceput, si cum este el previzionat si in calculul politei unit linked prezentate), situatia arata cu totul altfel. La o contributie timp de 20 de ani, venitul care revine lunar (platibil pe aceeasi perioada de 20 de ani dupa pensionare) se ridica acum la aproape 1.150 de lei noi. La o contributie timp de zece ani, suma totala din cont ajunge la aproape 75 de mii de lei noi, adica un venit lunar de peste 300 de lei noi timp de 20 de ani. 

Si in acest caz, trebuie insa avut in vedere riscul investitiei. Randamentele luate in calcul in scenariul nostru sunt mai degraba caracteristice unor instrumente de investitii cu risc mai ridicat decat al unui depozit bancar sau al titlurilor de stat. Pe o piata matura, un astfel de randament este considerat mare, dar in Romania inca mai sunt de gasit. A se vedea anumite titluri de la Bursa, unele fonduri de investitii si, de ce nu, anumite segmente de pe piata imobiliara.  

DEPOZITELE BANCARE: Nu va doriti totusi investitii riscante cu banii pe care ii strangeti pentru pensie? In acest caz, un depozit bancar este probabil cea mai potrivita alegere. Cu mentiunea ca, fiind vorba de perioade foarte lungi de economisire, o previziune exacta a randamentelor pe care le poate aduce un astfel de instrument e greu de facut. Pe piata romaneasca nu exista inca depozite cu maturitati mai mari de doi ani - in conditiile in care pentru o pensie economiile se intind pe 10-20 de ani. Depozitele se pot reinnoi automat la scadenta, dar in acest caz nivelul dobanzii nu mai este cunoscut dinainte. 

Si totusi, pentru o persoana care vrea sa stranga "bani albi pentru zile negre" la banca, ce pensie ar putea asigura un astfel de produs? Presupunand ca dobanzile vor converge catre nivelul din Uniunea Europeana, se poate lua in calcul  o dobanda de 7% pentru anul viitor, 5% incepand din 2009 si 3% dupa 2016. In acest scenariu, dupa 20 de ani de economii la banca, se poate ajunge la suma totala de peste 106 mii de lei noi - ceea ce ar asigura un venit lunar de aproximativ 445 de lei noi timp de 20 de ani. Dupa 10 ani de contributii, "pensia" lunara asigurata de un depozit bancar este de putin sub 200 de lei noi (cu un total in cont de 47.876 lei noi). 

Daca actualizam sumele in functie de inflatia previzionata, totalurile sunt si in acest caz mult mai mari. Astfel, dupa 20 de ani de economii, in cont se strang peste 163 de mii de lei noi, iar dupa 10 ani de contributii, aproape 65 de mii. Altfel spus, pe luna revin (pentru 20 de ani de pensie linistita) 681 de lei noi in prima varianta, si 269 de lei noi in cea de-a doua. 

TITLURI DE STAT: Pentru cei care cauta variante de investitii pe termen lung, mai exista si varianta titlurilor de stat. Pana in ianuarie a.c., si persoanele fizice puteau cumpara in mod direct certificate de trezorerie emise de Ministerul de Finante. De la inceputul acestuia an insa MFP a suspendat, tempo- rar, emisiunile pentru populatie. Cine vrea sa cumpere certificate de trezorerie o poate face si in prezent, prin intermediul unei banci. Sumele de bani care se vehiculeaza sunt insa mari - de la 100 de milioane in sus. Pentru cei care dispun de aceasta suma, cele mai lungi maturitati in prezent merg pana la 10 ani. Randamentul este actualmente de 7,5% pe an. 

IN LOC DE CONCLUZIE: E greu de comparat astfel de instrumente financiare, pentru ca nu sunt deloc echivalente. Difera si perioadele pe care se pot face investitiile, si randamentele pe care le pot aduce, si riscul asociat lor. Cu toate acestea, specialistii apreciaza ca dupa 10-15 ani de contributii, o pensie cu acumulare devine mai avantajoasa decat un depozit. Succesul depinde insa de abilitatea cu care companiile ce administreaza fondurile aleg tipurile de instrumente in care investesc banii. Pana una alta, si un depozit bancar in lei e o alegere buna", apreciaza analistii, "pentru ca dobanzile nu si-au atins inca minimul, iar pe de alta parte, putine fonduri au in prezent randamente mai mari decat un depozit". 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/finante-pensii-private-momentan-doar-alternative-978493
978493
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.