FINANTE: In meciul de miercuri, jucatorii - deprinsi pana acum cu calmul unei piete arbitrate autoritar de BNR - au simtit din plin adrenalina speculatiilor

Postat la 03 aprilie 2006 1 afişăre

Daca s-ar scrie o istorie a cursului leului, 3 noiembrie 2004 ar fi prima zi de libertate adevarata. Intrebarea zilei, pentru dealerii bancari, a fost: "Oare chiar ne lasa BNR sa facem ce vrem?".

Daca s-ar scrie o istorie a cursului leului, 3 noiembrie 2004 ar fi prima zi de libertate adevarata. Intrebarea zilei, pentru dealerii bancari, a fost: "Oare chiar ne lasa BNR  sa facem ce vrem?". Desi nu stiu cu certitudine raspunsul la intrebare, bancherii au speculat fiecare secunda din acea zi.

Cel care ar fi avut sansa sa se afle in dimineata de 3 noiembrie in trezoreria unei banci ar fi inteles repede ca e martor norocos la "meciul anului" pe piata valutara. Jucatorii isi suflecasera manecile si stateau in spatele monitoarelor, cu ochii atintiti la "mingea" de ping-pong. Chiar avea BNR sa se tina de promisiunea facuta cu o seara inainte de a nu mai interveni, asa cum a facut 15 ani, pe piata valutara? 

Dealerii erau neincrezatori. Ani de-a randul, BNR a avut ultimul cuvant pe piata valutara. Regulile jocului erau bine cunoscute, iar singurele miscari pe care bancile le puteau face erau cele la ordinele clientilor. Miercurea trecuta totul parea sa se schimbe. Dealerii calculau deja: daca BNR nu intervenea, asa cum anuntase, si ei speculau bine momentul, castigul zilei putea ajunge la sute de mii de euro. Daca insa banca centrala intervenea si i-ar fi prins pe picior gresit, sutele de mii de euro ar fi fost trecute la pierderi.   

Miercuri dimineata, ati fi putut auzi strigatele sefilor de dealing: "Astazi shortam euro si dolar!". Termenul e incetatenit si desemneaza vanzarea de euro si dolari, pentru a cumpara, ulterior, la un pret mai mic. La doar cateva minute de la inceperea tranzactiilor pe piata valutara, mai toate bancile "fierbeau". "Piata este foarte nervoasa. Tuturor le ard degetele, si daca BNR se va tine de cuvant, cred ca azi o sa vedem ce nu s-a intamplat de mult pe la noi", au fost primele cuvinte ale unui dealer de la o banca din Bucuresti. Incordarea se simtea in aer: stransi ciorchine in fata catorva monitoare, toti cei aflati in trezorerie asteptau declansarea bataliei.

Si batalia a inceput. S-au pus mai intai cateva pariuri pe sume mici, prin care diversele banci testau, parca, reactia "arbitrului" din umbra. BNR n-a facut nici o miscare. Pofta bancilor de "joc liber" s-a manifestat atunci fara oprelisti, pentru prima data in ultimii ani. 

Pe unul dintre monitoare era infatisat "cutremurul". Cursul leului si al principalelor valute semana mai mult cu o seismograma decat cu graficul unei zile obisnuite de tranzactionare. Fluctuatiile, dese si inegale de data aceasta, reflectau dorinta tuturor de a specula cat mai mult si cat mai repede pe o piata de pe care "arbitrul" se retrasese. Timpul a trecut, nimeni n-a fluierat, iar jucatorii s-au incins, fiind decisi sa castige cat mai multe puncte chiar atunci, cat aveau ocazia. 

Pentru multe banci, jocurile nu s-au facut doar cu banii de "acasa". Marii actori in astfel de pariuri riscante sunt filiale ale unor mari banci din strainatate. Nici un bancher adevarat nu putea ramane indiferent la ce se intampla in Romania, oricat de indepartata ar fi fost. Telefoanele au inceput sa sune, conversatiile au inceput sa se poarte in limbi straine, sumele aruncate in ringul de speculatie au inceput sa creasca. Miercuri, volumul tranzactiilor a fost de peste 700 de milioane de euro, din care interbancar 500 de milioane de euro.

In meciul de miercuri, jucatorii - deprinsi pana acum cu calmul unei piete arbitrate autoritar de BNR - au simtit din plin adrenalina speculatiilor. La sfarsitul zilei si-au numarat, cu totii, succesele si esecurile. Unii, cei care s-au miscat rapid si au anticipat corect reactiile celorlalti, au castigat in cateva ore mai mult decat in luni intregi. "Noi am terminat foarte bine, am castigat ceva", spunea dealerul unei banci. "Daca lucrurile continua in acest fel, si jocurile vor continua sa fie conduse din interiorul bancilor, vom mai asista la multe zile precum cea de azi. Cred ca, cel putin in urmatoarea perioada, o sa fie speculatie pe paine."

Bilantul zilei a fost dramatic pentru valute. Dolarul si euro, cei mai de incredere "prieteni" ai romanului, au iesit puternic faultati din batalia cu leul: dolarul a scazut, intr-o singura zi, cu aproape 850 de unitati, coborand la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, iar moneda europeana a pierdut 661 de unitati, ajungand la acelasi nivel ca acum mai bine de un an. Dar de ce a decis banca centrala sa intervina "mai rar si mai discret" pe piata valutara? BNR a decis sa-si schimbe prioritatile - iar controlul cursului de schimb valutar nu mai este printre ele.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, crede ca piata ar fi trebuit sa anticipeze aceasta masura. Interventiile sale, "dar si alte materiale ale bancii centrale au aratat inca din primavara acestui an, cu suficienta claritate, ca ne indreptam spre un curs flotant mai putin controlat", a declarat el pentru Mediafax.

Pana acum, anuntarea limitelor in care ii era permis sa evolueze leului romanesc, a marjei prognozate de apreciere reala a leului, facea, practic, ca regulile jocului sa fie foarte bine cunoscute de toti jucatorii din piata. Ori de cate ori leul se aprecia sau se deprecia prea mult, punand in pericol tintele prestabilite, banca centrala intervenea si cumpara sau vindea, dupa caz, valuta. Echilibrul, chiar daca nu perfect, era bine stiut de toata lumea si nu lasa loc nici de speculatii prea mari, dar nici de castiguri prea insemnate.

Anuntul BNR a venit pentru banci ca un suflu de aer proaspat. Libertatea lasata de banca centrala pe piata valutara s-a transformat, dupa doar o zi de la anunt, in evolutii spectaculoase ale principalelor valute. 

Euforia de miercurea trecuta s-a mai temperat: in zilele urmatoare, piata s-a linistit, iar cursurile principalelor valute au inceput sa urce catre valori mai bine cunoscute lor. Bancile, odata trecute de prima zi in care au profitat la maxim de o libertate asteptata mult timp, au reinceput sa actioneze mai mult in functie de ordinele clientilor si mai putin speculativ. Lucrurile revin, incet-incet, pe un fagas mai putin agitat.

Ne mai putem permite insa sa facem previziuni ferme asupra cursului leului? Raspunsul e negativ. Totusi, majoritatea analistilor apreciaza ca, pe termen mai lung, e putin probabil ca leul sa mai creasca accentuat. Inceputul anului viitor pare a fi momentul cel mai plauzibil pentru o inversare a tendintei si o revenire in forta a valutelor. Cel putin asa cred analistii. 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/finante-in-meciul-de-miercuri-jucatorii-deprinsi-pana-acum-cu-calmul-unei-piete-arbitrate-autoritar-de-bnr-au-simtit-din-plin-adrenalina-speculatiilor-1005240
1005240
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.