Filme provocatoare, premiate şi aflate în clasamentele criticilor din lumea întreagă, la TIFF 2015 - VIDEO

Autor: Andreea Tobias, Vasile Măgrădean Postat la 02 aprilie 2015 95 afişări

Filme provocatoare, aflate în clasamentele criticilor din lumea întreagă şi premiate la marile festivaluri vor fi proiectate la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc la Cluj-Napoca, între 29 mai şi 7 iunie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de organizatorii TIFF, majoritatea titlurilor din best of-ul anual alcătuit de Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, se regăsesc în două dintre cele mai aşteptate secţiuni ale evenimentului - Supernova şi No Limit/ Fără limită.

"Filme provocatoare, aflate în clasamentele criticilor din lumea întreagă şi premiate în marile festivaluri intră în selecţia TIFF. Ediţia cu numărul 14 va avea loc între 29 mai şi 7 iunie şi va însufleţi pentru zece zile Clujul cu sute de proiecţii, concerte, expoziţii, dezbateri şi întâlniri cu cineaşti. Majoritatea titlurilor din best of-ul anual alcătuit de selecţionerul Mihai Chirilov se regăsesc în două dintre cele mai aşteptate secţiuni ale festivalului - Supernova şi No Limit/ Fără limită”, se arată în comunicat.

Organizatorii TIFF adaugă că printre primele filme confirmate în secţiunea Supernova se află "Magical Girl” (regia Carlos Vermut), marele câştigător la San Sebastian, "un impresionant neo-noir despre un tată supus unui şir de şantaje dubioase în încercarea de a-i îndeplini fetiţei sale bolnave de cancer o ultimă dorinţă”.

"«Vie Sauvage» (regia Cédric Kahn), cu Mathieu Kassovitz, distins cu Premiul Special al Juriului la San Sebastian, este povestea unui alt tată obsedat de viaţa departe de oraş, care îşi ia cei doi copii de lângă mamă şi-i poartă prin lume timp de 11 ani".

«The Fool/ Durak» (regia Iuri Bîkov), filmul cu cel mai mare impact anul trecut în Rusia, alături de «Leviathan», este cronica disperată a unei ţări profund corupte. Actorul Artiom Bîstrov a câştigat Premiul de interpretare la Festivalul de la Locarno pentru rolul său”, se mai arată în comunicat.

Un alt film care va fi proiectat la TIFF 2015 este "Life in a Fishbowl” (regia Baldvin Zophoníasson), propunerea Islandei la Oscar, care urmăreşte felul în care destinele a trei oameni diferiţi se intersectează în moduri surprinzătoare.

"Un «True Detective» al spaniolilor, thriller-ul poliţist «La isla mínima» (regia Alberto Rodríguez) a fost desemnat Cel mai bun film la Premiile Goya pe 2014, câştigând zece trofee.

De la Cannes vin «Force Majeure» (regia Ruben Ostlund), nominalizat la Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin,

«Clouds of Sils Maria» (regia Olivier Assayas), drama unei actriţe care se îndreaptă spre finalul carierei, cu Juliette Binoche şi Kristen Stewart,

«Timbuktu» (regia Abderrahmane Sissako), marele câştigător la Premiile César, cu şapte premii în palmares, film care surprinde transformarea dramatică a unui oraş preluat de jihadişti”, precizează organizatorii TIFF.

Alte filme care vor fi prezentate în cadrul TIFF sunt "The New Girlfriend”, proiectat în premieră mondială la Toronto, şi "Sand Dollars/ Dólares de Arena”, în care regizorii Laura Amelia Guzmán şi Israel Cárdenas "explorează delicat relaţia de cuplu complexă dintre o tânără dominicană săracă şi o europeană în vârstă jucată de Geraldine Chaplin - actriţa premiată pentru întreaga carieră la TIFF în 2013”.

"În secţiunea Fără limită/ No Limit, cinefilii vor regăsi câteva dintre propunerile mai «întunecate» sau radicale ale anului, filme care împing limitele cinemaului şi provoacă la reflecţie. În «The Duke of Burgundy», un senzaţional film «sexy şi bizar», potrivit «The Telegraph», două femei izolate într-o casă de lângă pădure joacă un elaborat joc sexual. Regizorul este Peter Strickland, autorul lui «Katalin Varg» (2009), filmat în România, şi al «Berberian Sound Studio» (2012)”, se arată în comunicatul TIFF.

De asemenea, va fi prezentat şi controversatul documentar al lui Ulrich Seidl, "In the Basement”, proiectat în competiţie la Veneţia, care scoate la suprafaţă "tot ce e mai ciudat din pivniţele austriecilor, de la obsedaţii celui de-al treilea Reich la fetişuri sexuale”.

Tot în Austria are loc acţiunea din horror-ul psihologic "Goodnight Mommy” (regia Veronika Franz şi Severin Fiala), adus de la Veneţia, în care doi gemeni suspectează că ceva nu e în regulă cu mama lor.

"«The Forbidden Room» (regia Guy Maddin şi Evan Johnson), un «festin dement pentru cinefili», cum îl descrie «The Hollywood Reporter», e proaspăt adus la TIFF de la Berlin, din secţiunea Forum”, se mai arată în comunicat.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TIFF,
FILME,
cluj,
tiff 2015
/actualitate/filme-provocatoare-premiate-si-aflate-in-clasamentele-criticilor-din-lumea-intreaga-la-tiff-2015-video-14103924
14103924
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.