Fidel Castro a apărut în public pentru prima dată după mai mult de un an

Autor: Ioana Bojan Postat la 04 aprilie 2015 8387 afişări

Fostul preşedinte cubanez Fidel Castro, în vârstă de 88 de ani, a apărut în public luni pentru prima dată după mai mult de un an, întâmpinând o delegaţie de venezuelani, a relatat sâmbătă presa oficială din Cuba, citată de Reuters în pagina electronică.

Aceasta a fost prima sa apariţie în afara locuinţei după ce Cuba a convenit în decembrie să-şi normalizeze relaţiile cu Statele Unite, vechiul adversar al lui Castro.

Presa oficială, care nu a precizat de ce a prezentat întâlnirea abia după cinci zile, a arătat imagini cu Fidel Castro care a strâns mâna oaspeţilor venezuelani prin fereastra vehiculului său, purtând o şapcă de baseball şi o geacă.

El s-a întâlnit timp de 90 de minute, la o şcoală, cu 33 de venezuelani care se aflau într-o misiune de solidaritate în Cuba. Castro i-a impresionat pe venezuelani cu o strângere de mână fermă şi o minte lucidă, a scris ziarul Juventud Rebelde, adăugând că "Fidel este plin de vitalitate".

Fidel Castro a fost văzut în public ultima oară pe 8 ianuarie 2014, la inaugurarea unui centru cultural din Havana.

În decembrie 2014, preşedintele american, Barack Obama, şi liderul cubanez Raul Castro, fratele mai tânăr al lui Fidel, au anunţat că vor restabili legăturile diplomatice, deschizând o nouă eră în relaţiile turbulente dintre cele două ţări de la sosirea la putere a fraţilor Castro în 1959.

Fidel Castro s-a retras temporar de la putere în 2006, din motive de sănătate, iar în 2008 a renunţat definitiv şi i-a predat conducerea fratelui său Raul, în prezent în vârstă de 83 de ani. Fidel publică ocazional articole într-un ziar, primeşte demnitari acasă şi apare rar în public.

Rolul său actual în deciziile politice este necunoscut, dar mulţi cubanezi presupun că Raul Castro se consultă cu fratele său pe problemele importante. Tăcerea îndelungată a lui Fidel Castro după anunţul din decembrie a generat întrebări privind sănătatea sa şi acordul său referitor la relaţia cu SUA.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CUBA,
CASTRO,
/actualitate/fidel-castro-a-aparut-in-public-pentru-prima-data-dupa-mai-mult-de-un-an-14107061
14107061
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.