Faţa ascunsă a conflictului: În timp ce toată lumea e cu ochii pe războiul din Ucraina, Estul şi Vestul duc o luptă în spatele culiselor pentru a atrage în taberele lor două mari super-puteri

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 04 aprilie 2022 65 afişări

Faţa ascunsă a conflictului: În timp ce toată lumea e cu ochii pe războiul din Ucraina, Estul şi Vestul duc o luptă în spatele culiselor pentru a atrage în taberele lor două mari super-puteri

Invazia Ucrainei în zorii zilei de 24 de februarie, a zguduit Europa şi a dus la una dintre cele mai puternice ciocniri dintre Occident şi Rusia, din ultimele decenii. Ambele tabere duc acum pe fondul războiului o luptă tăcută al cărei mize este atragerea Chinei şi Indiei de partea sau împotriva Ucrainei, scrie CNBC.

Rusia şi Marea Britanie şi-au trimis săptămâna trecută  miniştrii de externe în India, ceea ce a dus la o „ciocnire diplomatică” destul de incomodă pentru cei doi oficiali. Miza călătoriei a fost dezvoltarea unor relaţii comerciale mai puternice cu ţara asiatică, dar şi pentru a convinge India să se alăture uneia dintre tabere.

Înaintea acestei încercări diplomatice, Liz Truss, şeful afacerilor externe din Marea Britanie, a susţinut că ţara ei urmăreşte să demonstreze administraţiei de Delhi că „formarea unor relaţii mai puternice între Regatul Unit şi India, va contribui atât la menţinerea securităţii în lume cât şi la crearea unor locuri de muncă şi oportunităţi pentru ambele ţări”.

În replică, omologul său Serghei Lavrov a căutat să stimuleze relaţiile comerciale ruso-indiene şi să vândă mai mult petrol Indiei. Dincolo de dimensiunea diplomatică, ceea ce a încercat Lavrov să facă a fost să găsească pentru Rusia o cale de scăpare din calea boicotului energetic venit din partea SUA şi Europei.

Cum SUA nu putea să lipsească din cursa pentru Asia, Daleep Singh, unul dintre consilierii de top pe relaţii externe ai naţiunii, a mers de asemenea în India „pentru a discuta cu omologii săi problema invaziei nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei şi atenuarea efectelor sale asupra economiei globale”, potrivit Casei Albe.

În urma războiului declanşat de Rusia, Vestul s-a conformat şi a lansat un val de sancţiuni economice fără precedent. Rusia încearcă să dezvolte împreuna cu vecinii săi relaţii comerciale mai puternice, tocmai pentru a scăpa din calea sancţiunilor. Aşadar, miza cursei diplomatice pentru Asia este  închiderea rutelor de scăpare a economiei ruseşti.

După lansarea invaziei, Rusia a fost puternic criticată pe plan global de naţiunile lumii. Pe 2 martie, 141 de ţări au votat în cadrul Rezoluţiei Adunării Generale ONU, pentru condamnarea Rusiei, excepţie făcând Belarus, Corea de Nord, Eritreea şi Siria. Un total de 35 de ţări s-au abţinut de la vot, printre care China şi India. Tot începând de atunci, cele două super-puteri s-au declarat neutre faţă de războiul din est.

Analiştii sunt de părere că atât India cât şi China sunt destul de îngrijorate şi precaute în ceea ce priveşte conflictul. Pentru China, războiul însemna incertitudine în relaţiile globale comerciale. Pentru India este aproape imposibil să sprijine altă tabără decât cea rusească, pentru că aceasta furnizează Indiei petrol, cele două părţi fiind totodată angajate într-un parteneriat comercial militar.

Experţii susţin că ambele super-puteri asiatice îşi doresc încetarea cât mai rapidă a focului, în ciuda faptului că Vladimir Putin nu face nimic pentru descaladarea războiului.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.