EY România: România a urcat trei poziţii în topul global al atractivitătii pe zona de energie regenerabilă, până pe locul 36. Mihai Drăghici, Partener: Există un potenţial semnificativ de creştere, prin obţinerea certificării europene a garanţiilor de origine şi facilitarea stocării energiei în baterii

Autor: Roxana Rosu Postat la 24 iunie 2024 26 afişări

EY România: România a urcat trei poziţii în topul global al atractivitătii pe zona de energie regenerabilă, până pe locul 36. Mihai Drăghici, Partener: Există un potenţial semnificativ de creştere, prin obţinerea certificării europene a garanţiilor de origine şi facilitarea stocării energiei în baterii

România a urcat trei poziţii în topul global al atractivitătii pe zona de energie regenerabilă realizat de EY, ajungând pe locul 36, evolutie sustinută de programele de finanţare anunţate şi legislaţia privind energia eoliană offshore, spune Mihai Drăghici, Partener, Consultanţă, EY România.

„Există un potenţial semnificativ de creştere în continuare, prin obţinerea certificării europene a garanţiilor de origine şi facilitarea stocării energiei în baterii, aspecte care ar putea contribui la o clasare şi mai bună în ediţiile viitoare ale raportului”.

Primele pozitii în topul "Renewable Energy Country Attractiveness Index" sunt ocupate de SUA, China şi Germania.

Dintre tările din Europa Centrală şi de Est, Polonia se află anul acesta pe locul 18, în coborâre de pe 15, şi Austria pe 28, la fel ca în editia anterioară a topului.

În pofida creşterii investiţiilor de anul trecut, de 1.800 de miliarde USD în energie verde, inclusiv 660 de miliarde USD în energii regenerabile, investiţiile rămân sub nivelul necesar pentru a îndeplini obiectivul COP28 de triplare a capacităţii de energie regenerabilă până în 2030. Blocajul reţelelor şi costurile ridicate de capital ar putea să întârzie progresul, chiar atunci când este mai mare nevoia de o accelerare, potrivit EY.

Stocarea energiei, inclusiv sistemele de stocare a energiei în baterii (BESS), poate juca un rol esenţial în depăşirea provocării legate de blocajul reţelelor, care a atins acum proporţii acute pe multe pieţe mature. Această ediţie a RECAI analizează îndeaproape BESS, explorând modul în care acesta poate oferi oportunităţi profitabile pentru investitorii exigenţi.

Statele Unite, susţinute de un credit fiscal de 30%, în temeiul Legii privind reducerea inflaţiei, ocupă primul loc în noul clasament EY al celor mai atractive pieţe din lume pentru investiţiile în BESS. China, cu un sprijin guvernamental puternic, subvenţii şi planuri de reducere a costurilor BESS cu 30% până în 2025, se află pe locul al doilea, la mică distanţă. Urmează Marea Britanie pe locul al treilea, cu o concepţie sofisticată a pieţei energetice şi o nouă lege a energiei care clasifică BESS ca activ de producţie.

Se preconizează o creştere de patru ori a implementării BESS la nivel mondial între 2023 şi 2030, ajungând la 572 GW/1.848 GWh.

În această ediţie a indexului RECAI, primele locuri sunt păstrate de SUA (poziţia 1), China (poziţia 2) şi Germania (poziţia 3), unde investitorii sunt atraşi atât de cererea clară de energie regenerabilă, cât şi de valoarea stabilită pentru proiecte.

 Constrângerile generate de reţele din Spania (locul 12) au făcut ca piaţa să iasă din top 10, iar Canada (locul 9) şi Japonia (locul 10) au intrat în top 10, datorită intenţiei clare de a maximiza potenţialul eolian offshore. Printre cele mai importante evoluţii în index se numără Belgia, care a urcat patru poziţii, ajungând pe locul 17, deoarece intenţionează să îşi tripleze capacitatea eoliană offshore până în 2040.  Argentina, care se află acum pe locul 26, în urcare cu trei poziţii datorită angajamentului noului guvern de a redinamiza economia. Modificările aduse tarifelor de alimentare cu energie solară au făcut ca Vietnamul (poziţia 39) să coboare şase locuri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
top,
crestere,
energie,
energie regenerabila

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.