Execuţia bugetară la iulie: Veniturile statului au frânat uşor, dar cheltuielile au accelerat. Deficitul bugetar a ajuns la 27 de mld. de lei, însă şi cheltuielile cu investiţiile s-au mai revigorat

Autor: Răzvan Botea Postat la 25 august 2022 34 afişări

Execuţia bugetară la iulie: Veniturile statului au frânat uşor, dar cheltuielile au accelerat. Deficitul bugetar a ajuns la 27 de mld. de lei, însă şi cheltuielile cu investiţiile s-au mai revigorat

Finanţele au avut venituri în valoare de 258 de mld. de lei în primele şapte luni din 2022, în creştere cu 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În aceeaşi vreme, cheltuielile au fost de 285 mld. lei, în creştere cu 16%, un ritm superior faţă de primele şase luni din an (14%). Astfel, deficitul bugetar a crescut la 27 de mld. de lei, adică 1,94% din PIB.

Creşterile de venituri au venit din inflaţie, aşa cum sugerează şi explicaţia Ministerului de Finanţe:

„Veniturile bugetului general consolidat au însumat 258,46 mld lei în primele şapte luni ale anului 2022, cu 22,4% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut. Evoluţia favorabilă a acestora fost influenţată preponderent de avansul veniturilor din TVA, venituri nefiscale, alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii, contribuţii de asigurări şi impozit pe profit”, scriu reprezentanţii Finanţelor în nota privind execuţia bugetară.

La TVA statul a încasat cu 22% mai mult în primele şapte luni din 2022, faţă de perioada similară din 2021. Creşterea, care este peste inflaţia de 15%, sugerează şi expansiunea consumului, principala ramură a PIB. Din venituri nefiscale, adică din profitul companiilor de stat unde sunt şi giganţii din energie, statul a încasat 26 de mld. de lei în perioada amintită, cu 53% mai mult decât în perioada similară din 2021.

De asemenea, şi cheltuielile au accelerat în iulie. De altfel, este şi firesc să accelereze, pentru că deficitul bugetar programat este de 80 de miliarde de lei în 2022, iar la mai bine de jumătatea anului deficitul este la o treime (27 mld. lei). Deficitul este însă în scădere, cel puţin la şapte luni, faţă de cât a fost în perioada ianuarie-iulie 2021 (34 mld. lei).

Cheltuielile cu investiţiile au crescut, după ce, în prima jumătate a anului, nivelul atins era de 21 de mld. de lei, similar cu cel din aceeaşi perioadă din 2021. La şapte luni din 2022 însă, guvernul a cheltuit 26 mld. lei cu investiţiile, în creştere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă din 2021. Chiar şi cheltuielile de capital, adică investiţiile de la bugetul de stat, au accelerat şi au ajuns la 13 mld. de lei în primele şapte luni din an (+3,3%).

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.