EXCLUSIV: Primarul PSD de Mioveni, „nu am luat, am dat”, a fost trimis în judecată de DNA. Procurorii au pus sechestru şi pe vila cu cramă de 300.000 de euro a primarului şi cer instanţei confiscarea extinsă a imobilului de 355 mp. Primarul făcea cumpărături de la Victoria's Secret şi Armani

Postat la 28 noiembrie 2023 52 afişări

EXCLUSIV: Primarul PSD de Mioveni, „nu am luat, am dat”, a fost trimis în judecată de DNA. Procurorii au pus sechestru şi pe vila cu cramă de 300.000 de euro a primarului şi cer instanţei confiscarea extinsă a imobilului de 355 mp. Primarul făcea cumpărături de la Victoria's Secret şi Armani

Primarul şi-ar fi luat măsuri de precauţie care să nu fie prins de procurori: întâlnirile cu denunţătorul erau în afara programului sau în weekend, în alte birouri ale primăriei, pentru a nu fi înregistrat

DNA a descoperit că în conturile soţiei primarului apar „depuneri în numerar a unor sume foarte mari de bani”

Primarul PSD îşi construise şi o vilă de peste 300.000 de euro pentru care, deşi finalizată, îşi prelungise autorizaţia de construire până în anul 2025. Autorizaţia ar fi fost emisă soţiei sale.

În timp ce era şi primar, Ion Georgescu s-a reîncadrat după 20 de ani la SC Automobile Dacia SA, ca să ia salarii compensatorii.

Procurorii DNA cred că suma primită de primarul PSD, Ion Georgescu de la SC Automobile Dacia SA ar fi fost obţinută „printr-un artificiu conceput de inculpat în care au fost angrenate persoane angajate în cadrul SC Automobile Dacia SA”.

Pe cele 3 conturi ale primarului PSD apar cumpărături cu cardul de la Douglas Baneasa, Victoria s Secret, GEOX Baneasa, Nisa Piteşti, Armani Exchange, Peek & Cloppenburg, Sephora Cosmetics

Procurorii DNA Piteşti l-au trimis în judecată zilele trecute, în stare de arest preventiv, pe primarul PSD al localităţii Mioveni, Ion Georgescu (63 de ani), pentru presupusa

În condiţiile în care fiica lui Nicolae Valerică nu a fost încadrată pe un post de medic la Spitalul Orăşenesc Mioveni şi văzând nemulţumirea lui Nicolae Valerică, cu privire la tergiversarea onorării acestei promisiuni, la data de 04.10.2023, inculpatul Georgescu Ion, în sediul Primăriei oraşului Mioveni, i-a restituit suma de bani primită cu titlu de avans de la martor, respectiv 10.000 euro,  împrejurarea ce a fost constatată de către organele de urmărire penală. 

La începutul lunii octombrie 2023, în momentul reţinerii sale de către DNA, primarul a spus reporterilor: „Nu am luat, am dat”.

Rechizitoriul procurorilor trimis în instanţă cuprinde o serie de discuţii audio sau de pe Whatsapp purtate de-a lungul timpului între martorul denunţător Nicolae Valerică şi primarul PSD de Mioveni cu privire la încadrarea fiicei primului ca medic de chirurgie generală.

În cadrul acestor discuţii primarul i-ar fi promis lui Nicolae Valerică că rezolvă situaţia.

„La afirmaţia martorului Nicolae Valerică că i-a oferit 30.000 euro, din care în luna decembrie i-a dat 10.000 euro,  inculpatul Georgescu Ion nu a negat şi nu l-a contrazis, mai mult decât atât acesta continuând discuţia cu martorul, la afirmaţia acestuia ,,...dacă consideraţi că nu se mai poate...nu mai vin şi cu asta-basta.” răspunzând  ,,Vrei să vii...vii...mă suni marţi la 12 pentru miercuri şi joi. Dacă nu, îmi spui şi nicio problemă.”

Această ultima afirmaţie a inculpatului Georgescu Ion ”dacă nu, îmi spui şi nicio problemă.”  arată disponibilitatea sa de a-i restitui cei 10.000 euro primiţi pentru a interveni în scopul încadrării fiicei martorului Nicolae Valerică la Spitalul Orăşenesc Mioveni, disponibilitate ce s-a şi materializat peste câteva zile, respectiv în data de 04.10.2023 când l-a chemat seara pe martor în sediul Primăriei Mioveni şi i-a restituit această sumă, împrejurare constatată, în mod direct, de către organele de urmărire penală. (...) La data de 04.10.2023 când inculpatul Georgescu Ion i-a restituit martorului suma de 10.000 euro primită de la acesta în luna decembrie 2022, tot în scop de precauţie şi teamă a calificat-o ca ”împrumut” şi fără a rosti acesta sumă, întrebându-l pe martor ,,Care este, ă...valoarea împrumutului?”. Dincolo de aceasta, în orice situaţie de împrumut, cu siguranţă împrumutatul ar şti valoarea împrumutului, fără a-l mai întreba pe împrumutător.

Faptul că aceasta nu reprezenta un împrumut este reliefat în această discuţie şi de răspunsul martorului Nicolae Valerică: ,,Păi, în decembrie v-am dat 10 mii de euro, în contul la ce discutasem noi”, moment în care inculpatul Georgescu Ion dă din cap în semn afirmativ, înmânându-i martorului suma de 10.000 euro, după care la afirmaţia martorului: ,,Îmi pare rău că s-a ajuns aici, trebuia să... să ne înţelegem de la început” inculpatul a oftat, răspunzând ”Viaţa merge înainte şi om vedea”, ceea ce subliniază şi mai mult că suma restituită era parte a unei înţelegeri dintre cei doi şi nu un împrumut”, arată procurorii.

Nicolae Valerică, scosese pe 6 mai 2022, 40.000 de euro din bancă, iar 30.000 ar fi trebuit să ofere primarului Georgescu, pentru încadrarea fiicei sale.

Procurorii notează că primarul PSD şi-ar fi luat măsuri de precauţie când discuta cu denunţătorul Nicolae Valerică:

„Probele administrate au relevat şi faptul că inculpatul Georgescu Ion îşi lua măsuri de precauţie pentru a nu fi depistat de organele de anchetă, în condiţiile în care, pe de o parte, întâlnirile cu martorul Nicolae Valerică au avut loc în sediul Primăriei oraşului Mioveni, în afara programului, fie după ora 16.00, fie în week-end, pentru a minimaliza şansele ca cei doi să fie observaţi împreună de angajaţi sau persoane care ar fi venit la instituţia publică, iar pe de altă parte, nu îl conducea pe martorul Nicolae Valerică în biroul său de lucru, ci în alte birouri, acesta fiind o măsură pentru a evita o eventuală înregistrare pe care organele de urmărire penală ar fi efectuat-o, în condiţiile legii, cu aparatură montată în biroul său de lucru.

De altfel, inclusiv pentru a termina discuţiile avute cu martorul Nicolae Valerică a luat decizia să îi restituie suma de 10.000 de euro pe care o primise în derularea activităţii infracţionale specifice infracţiunii de trafic de influenţă, însă acesta îşi pregătise o variantă de lucru care să creeze aparenţa că banii nu aveau legătură cu infracţiunea de corupţie comisă, susţinând că cei 10.000 euro reprezintă restituirea unui împrumut care ar fi fost acordat în anul 2022.

Aşa cum s-a arătat mai sus, cu ocazia celor patru discuţii purtate în mediu ambiental, care au fost înregistrate în mod autorizat de către organele de urmărire penală, cei doi nu au discutat de vreun împrumut, iar în raport de cei 10.000 euro  s-a discutat doar că reprezintă partea primită din cei 30.000 de euro, ca şi obiect al infracţiunii de trafic de influenţă”.

În timpul anchetei, procurorii DNA au descoperit că în conturile soţiei primarului apar depuneri în numerar a unor sume foarte mari de bani iar primarul PSD îşi construise şi o vilă de peste 300.000 de euro pentru care, deşi finalizată, îşi prelungise autorizaţia de construire până în anul 2025:

„Cu privire la  ipoteza în care inculpatul Georgescu Ion să solicite un împrumut de 10.000 euro de la martorul Nicolae Valerică, aceasta nu este susţinută nici de veniturile obţinute de către acesta şi membrii familiei sale, în condiţiile în care inculpatul Georgescu Ion a construit o casă evaluată la peste 300.000 de euro, fără a face dovada unor venituri licite, în schimb în conturile bancare ale soţiei inculpatului apărând depuneri nejustificate în  numerar a unor sume foarte mari de bani.

De altfel, acesta locuieşte împreună cu soţia sa, în imobilul situat în oraşul Mioveni (...) jud. Argeş, care este finalizat aşa cum reiese din fotografiile aflate la dosarul cauzei, iar pentru a nu fi suspicionat cu privire la potenţa financiară construirii unui asemenea imobil şi pentru a nu-l declara la instituţiile abilitate (O.C.P.I., Primărie, Agenţia Naţională de Integritate) şi-a prelungit autorizaţia de construire până în anul 2025.

Nici în declaraţiile de avere pe care inculpatul Georgescu Ion le-a depus la Agenţia Naţională de Integritate nu a menţionat vreun împrumut primit de la persoane fizice sau juridice, atât el cât şi membrii familiei acestuia”.

Ca măsuri asiguratorii, procurorii DNA au pus sechestru pe suma de 10.000 de euro în vederea confiscării speciale iar pe 20 noiembrie 2023 au pus sechestru şi pe vila primarului PSD.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
primar,
mioveni,
victorie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.