Europol: Traficanţii folosesc Facebook pentru a "înrobi" femeile. Multe victime sunt din România

Autor: Ioana Bojan Postat la 26 noiembrie 2014 101 afişări

Traficanţii de persoane folosesc Facebook şi alte reţele de socializare pentru a "înrobi" şi a monitoriza femeile pe care le forţează să se prostitueze, majoritatea victimelor "sclaviei moderne" din Europa fiind din România, Bulgaria şi Ungaria, a anunţat directorul Europol, citat de Daily Mail.

Traficanţii de persoane folosesc Facebook pentru a "înrobi" femeile, forţându-le să se prostitueze sau să comită alte activităţi infracţionale, a avertizat directorul Europol, Rob Wainwright. El a adăugat că anunţurile de pe reţelele de socializare care promit locuri de muncă pentru menajere sau dădace sunt utilizate de grupări infracţionale pentru a atrage tinere vulnerabile. Ulterior, traficanţii folosesc camere web pentru a-şi monitoriza victimele, controlându-le mişcările şi asigurându-se că îşi fac treaba.

Wainwright a declarat la Centrul pentru Justiţie Socială din Londra că utilizarea tehnologiei moderne a permis "industrializarea" activităţilor traficanţilor, pentru că îi ajută să controleze tot mai multe victime. "Facebook este folosit în multe cazuri ca un mijloc de a atrage şi apoi de a înrobi tinere vulnerabile", a afirmat el.

"În loc să le viziteze în fiecare zi, aceştia pot folosi servicii webchat dar şi camere web pentru a confirma că femeile sunt acolo unde ar trebui să fie, în bordel, aşteptând următorul client", a declarat directorul Europol. "În trecut, proxeneţii şi traficanţii erau nevoiţi să facă acest lucru vizitându-le. Acum o pot face apăsând un buton şi, prin urmare, pot controla 50 de victime mult mai uşor, în mod virtual", a adăugat el.

Wainwright a precizat că traficul de persoane este considerat o activitate "profitabilă cu riscuri mici" de grupările criminale, care obţin aproximativ 125 de miliarde de euro anual. La nivel mondial, 36 de milioane de persoane ar fi victimele unei forme de "sclavie modernă", dintre care cel puţin 500.000 în Europa. Majoritatea victimelor din Europa sunt din România, Bulgaria şi Ungaria, în timp ce Marea Britanie, Germania, Belgia şi Olanda sunt principalele destinaţii pentru trafic.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
EUROPOL,
PROSTITUŢIE,
ROMÂNIA
/actualitate/europol-traficantii-folosesc-facebook-pentru-a-inrobi-femeile-multe-victime-sunt-din-romania-13646890
13646890
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.