Europarlamentul PSD Negrescu cere CSAT pentru evaluarea efectelor crizei din Grecia asupra României

Autor: Departamentul Economic Postat la 28 iunie 2015 107 afişări

Europarlamentul PSD Victor Negrescu, membru în Comisia pentru Bugete din Parlamentul European, cere convoarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru evaluarea efectelor crizei din Grecia asupra României, apreciind că intrarea Greciei în incapacitate de plată va afecta economia României.

El aminteşte, într-un comunicat, că Grecia este al 6-lea investitor în România, cu investiţii de aproape 13,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 4,5% din totalul capitalului străin adus în economia locală, şi apreciază că intrarea Greciei în incapacitate de plată va afecta perspectivele de dezvoltare economică a României, afectând moneda naţională şi sistemul bancar.

"Preşedintele României, care reprezintă ţara noastră în Consiliu European, trebuie să prezinte public situaţia românilor, rezultatele negocierilor de la Bruxelles şi să convoace CSAT pentru a analiza efectul crizei din Grecia asupra României", spune europarlamentarul.

El apreciază că există un risc de expunere sau chiar de faliment a celor patru mari bănci elene aflate în România.

Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de susţinere de 240 de miliarde de euro, iar în lipsa fondurilor riscă să intre în incapacitate de plată.

Zona euro se pregăteşte pentru intrarea Greciei în incapacitate de plată, săptămâna viitoare, după ce a refuzat să prelungească finanţarea ţării, în urma anunţului surprinzător al premierului Alexis Tsipras referitor la organizarea unui referendum pe tema propunerilor de reformă ale creditorilor, pe 5 iulie.

Autorităţile de la Atena au solicitat o prelungire cu o lună a programului de susţinere financiară care expiră pe 30 iulie, în aceeaşi zi în care Grecia trebuie să plătească FMI 1,6 miliarde de euro.

Oficialii celorlalte state ale zonei euro au respins însă solicitarea în unanimitate.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat într-un interviu la BBC că instituţia nu va mai finanţa Grecia dacă autorităţile de la Atena nu vor plăti datoria de 1,6 miliarde de euro scadentă pe 30 iunie.

Parlamentul grec a aprobat duminică dimineaţă planurile premierului Alexis Tsipras de a organiza referendumul pe 5 iulie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ROMÂNIA,
GRECIA,
CSAT
/actualitate/europarlamentul-psd-negrescu-cere-csat-pentru-evaluarea-efectelor-crizei-din-grecia-asupra-romaniei-14513363
14513363
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.