Europa răsuflă uşurată: Zona euro este pe cale să evite recesiunea în ultima clipă în ciuda inflaţiei galopante, a războiului şi crizei energetice care au făcut din 2022 un an de coşmar

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 31 ianuarie 2023 83 afişări

Europa răsuflă uşurată: Zona euro este pe cale să evite recesiunea în ultima clipă în ciuda inflaţiei galopante, a războiului şi crizei energetice care au făcut din 2022 un an de coşmar

Zona euro este pe cale să evite recesiunea, după ce la final de 2022 a înregistrat o creştere economică neaşteptată, în ciuda inflaţiei şi a războiului din Ucraina, scrie Bloomberg.

PIB-ul zonei euro a crescut uşor cu 0,1% în ultimul trimestru din 2022, sfidând estimările economiştilor care prevedeau o contracţie de 0,1%. În timp ce în ţări precum Germania şi Italia au înregistrat o scădere uşoară, Franţa şi Spania au reuşit să bifeze creştere economică. Irlanda eeste de asemenea o surprinză în privinţa creşterii economice, potrvit ultimelor date Eurostat.

Comunitatea Europeană, care acum numără 20 de membri, odată cu aderarea Croaţiei de la 1 ianuarie, s-a confruntat cu o creştere galopantă a preţurilor, provocată de creşterea costurilor pentru energie care s-a instalat odată cu războiul şi sancţiunile occidentale împotriva Rusiei. Cu toate aceestea, guvernele au încercat să aducă sub control situaţia şi să compeneseze prin ajutoare de miliarde de euro destinate gospodăriilor şi firmelor.

Creşterea economică bifată în ciuda multitudinii de crize cu care s-a confruntat Europa evidenţiază rezistenţa zonei euro. Cu toate acestea, economiştii nu sunt gata să deschidă şampania încă şi prognozează o încetinire care se va instala din primul trimestru al lui 2023.

Printre cele mai mari probleme cu care se confruntă Europa în prezent se numără creşterea costurilor de împrumut şi faptul că consumatorii din anumite ţări încă vor avea de plătit facturi uriaşe la energie.

Cu toate acestea, analiştii economici preconizează că inflaţia va scădea semnificativ, posibil într-un ritm mai rapid decât se anticipase anterior, datorită scăderii preţului pentru gazele naturale. Un alt element pozitiv al tabloului economic este stabilitatea pieţei muncii, care n-a înregistrat probleme prea mari în ciuda tuturor crizelor.

În final, creşterea economică bifată pe ultima sută de metri ai anului 2022 va consolida decizia BCE de a continua cu creştererea ratei dobânzii. Oficialii Băncii Centrale Europene consideră că inflaţia reprezintă o ameninţare mult mai mare pentru continent decât posibilitatea unei încetiniri economice uşoare.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.