Europa în primul rând: Europa are nevoie de mai multe fabrici şi mai puţine dependenţe, susţine Emmanuel Macron

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 14 mai 2023 53 afişări

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat măsuri menite să impulsioneze procesul de inversare a declinului industrial al Franţei în cadrul eforturilor de a contura o re­acţie la masivele subvenţii anunţate de America pentru sectoarele sale verzi.

Europa în primul rând: Europa are nevoie de mai multe fabrici şi mai puţine dependenţe, susţine Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat măsuri menite să impulsioneze procesul de inversare a declinului industrial al Franţei în cadrul eforturilor de a contura o re­acţie la masivele subvenţii anunţate de America pentru sectoarele sale verzi, subliniind în cadrul unui inter­viu cu Financial Times că această bă­tă­lie pentru reindustrializare trebuie purtată la nivelul întregii Europe.

„În ultimii ani, UE a trebuit să în­frunte două crize majore. Iar, din cau­za pandemiei şi războiului din Ucraina, ne-am recunoscut depen­den­ţele strategice şi am decis să ac­ţio­năm pentru a le reduce. Noi, euro­penii ne-am pus de acord cu privire la importanţa de a ne păstra controlul asupra propriului destin şi am pre­gătit calea către o Europă mai su­ve­rană“, a declarat acesta.

Măsurile anunţate de preşedinte sunt menite în acelaşi timp să-i re­clă­dească acestuia poziţia în plan politic la nivel intern, scrie Bloomberg. Li­derul francez încearcă să-şi reseteze preşedinţia după un conflict aprins legat de modificările aduse sistemu­lui de pensii.

Angajamentele asumate includ o utilizare extinsă a creditelor fiscale pentru investiţii, simplificarea proce­du­rilor pentru deschiderea de noi fa­brici şi creşterea finanţării pentru e­du­caţie şi pregătire profesională. Gu­vernul va modifica de asemenea bonusurile pentru maşini electrice pentru a le exclude pe cele produse cu o amprentă de carbon ridicată, o măsură ce va susţine producţia euro­peană.

Iniţiativele sunt menite să solu­ţio­neze problema slăbiciunii industri­a­le a Franţei, guvernul fiind îngrijo­rat că subvenţiile americane ar putea exacerba problemele locale.

Potrivit Politico, măsurile anun­ţa­te de Macron ar putea amplifica ten­siunile transatlantice. Macron a cri­ticat în mod activ subvenţiile anun­­ţate de administraţia america­nă, Fran­ţa sub conducerea lui Macron ju­când un rol mai pronunţat de „po­liţist rău“ în discuţiile cu Washing­tonul.

Franţa a prezentat de asemenea un plan de lansare a unui fond de investiţii de 2 miliarde de euro pentru metale vitale, notează Euractiv. Ini­ţial, statul va contribui cu 500 mili­oane de euro la fond, sectorul privat venind cu restul.

„Vrem să ancorăm noii campioni ai revoluţiei industriale, hidrogen, maşini electrice“, a declarat ministrul francez al industriei, Roland Lescure.

În acest context, cu ajutorul unor subvenţii masive şi unei activităţi intense de lobby, Franţa a luat faţa Germaniei şi Olandei atrăgând o investiţie majoră din partea ProLogium din Taiwan într-o gigafabrică de baterii pentru maşini electrice, potrivit Reuters.

Revenind la măsurile anunţate de Macron, unele vor fi prezentate în cadrul unui aşa-numit proiect de lege pentru industria verde săptămâna viitoare, în timp ce altele care afectează finanţele publice vor fi incluse în proiectul de buget pe 2024, relatează Bloomberg.

Costul schimbărilor trebuie să fie zero, orice noi cheltuieli urmând să fie finanţate prin reduceri în alte părţi.

Modificările privind subvenţiile pentru maşini cu o amprentă scăzută de carbon sunt aşteptate a fi finalizate în următoarele luni.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.