Europa declară război „vizelor de aur” şi vrea să renunţe la ele. Această ţară se împotriveşte trendului şi e gata să-i primească cu braţele deschise pe toţi cei suficient de generoşi

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 16 martie 2023 102 afişări

Europa declară război „vizelor de aur” şi vrea să renunţe la ele. Această ţară se împotriveşte trendului şi e gata să-i primească cu braţele deschise pe toţi cei suficient de generoşi

Evadarea în insulele Greciei este o fantezie pentru cei mai mulţi, în cel mai bun caz trăită pe parcursul unei vacanţe de două săptămâni. Pentru alţii, este un stil de viaţă. Grecia a înregistrat o creştere bruscă a numărului de persoane care au aplicat pentru programul „vizelor de aur”, chiar dacă astfel de proiecte se pregătesc să fie abandonate la nivel european, scrie CNBC.

Numărul „vizelor de aur” eliberate – care oferă permis de şedere pe cinci ani pentru cei ce investesc în real-estate-ul elen peste 250.000 de dolari – aproape s-a dublat în 2022, ajungând la 2,767, conform celor mai recente date publicate de Ministerul Grec al Azilului şi Migraţiei. În 2021, numărul vizelor eliberate era de 1,525.

În timp ce cetăţenii chinezi sunt principalii solicitanţi ai programului, reprezentând 63% din toate cererile de la înfiinţarea sa în 2014, o nouă cohortă de investitori este în curs de apariţie: americanii bogaţi.

Solicitările venite de la cetăţenii americani bogaţi au crescut cu 740% numai în 2021, potrivit firmei de imigraţie de investiţii Astons, poziţionând Grecia ca a treia destinaţie preferată a americanilor pentru "rezidenţă prin investiţii", după Portugalia şi Marea Britanie.

Portugalia este de mai mulţi ani destinaţia preferată de americanii bogaţi care preferă ţara, datorită climei temperate, calităţii bune a vieţii şi accesului la zona de călătorie fără frontiere a Uniunii Europene.

În 2022, Portugalia a decis renunţarea la programul vizeleor, la doar câteva zile după o decizie similară a Irlandei, ceea ce ar putea transforma Grecia în destinaţia numărul unu preferată de bogaţi.

"Nu numai că a fost a doua cea mai populară schemă europeană de vize de aur în rândul investitorilor americani în ultimii ani, dar a existat şi o creştere uriaşă a acestui interes de la an la an", a declarat Alina Lesina, specialist în imigraţie.

Olympia Anastasopoulou, secretar general pentru politica şi dezvoltarea turismului în cadrul Ministerului grec al Turismului, a declarat că această tendinţă nu este surprinzătoare, având în vedere atractivitatea pe care o are deja ţara în rândul turiştilor.

"În comparaţie cu aceste alte ţări, avem un avantaj competitiv. Avem un cost al vieţii mai mic, o climă excelentă pe tot parcursul anului şi modificăm programul în funcţie de necesităţi", a mai spus ea.

Grecia a anunţat deja că îşi va dubla pragul minim de investiţie la 500.000 de dolari începând cu luna mai, apropiindu-se astfel de programele similare din alte ţări, precum Spania.

Anastasopoulou a spus că acest lucru a fost "pentru a proteja piaţa real estate-ul local şi pentru a proteja tinerii". Dar ea a adăugat că schimbările vor putea fi reevaluate şi potenţial adaptate.

Grecia se numără printre ţările cu cele mai bune programe de "rezidenţă prin investiţii" din lume, potrivit celui mai recent indice realizat de firma de consultanţă în materie de cetăţenie şi rezidenţă Henley & Partners.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
aur,
vize,
renuntare,
declaratie,
deschidere,
europa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.