Eurodeputat, despre anunţul privind iodura de potasiu: Guvernul a făcut o treabă tipic incompetentă

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 09 august 2022 131 afişări

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă afirmă că, în privinţa anunţului ministrului Sănătăţii privind iodura de potasiu, Guvernul „a făcut o treabă tipic incompetentă”. El spune că Rafila „şi-a bătut joc de un segment de populaţie: oamenii de fix 40 de ani, cărora nu le este clar dacă iau ori ba iod”.

Eurodeputat, despre anunţul privind iodura de potasiu: Guvernul  a făcut o treabă tipic incompetentă

„Să iau sau să nu iau iod? Rafila şi-a bătut joc de un segment de populaţie căruia îi aparţin: oamenii de fix 40 de ani, cărora nu le este clar dacă iau ori ba iod. Acum, dincolo de glumă, vreau să explic care e treaba cu pastilele de iodură de potasiu. O fac pentru că Guvernul României a făcut o treabă tipic incompetentă. A aruncat un anunţ fără context, fără nimic, a creat panică şi haos, apoi a dispărut”, scrie pe Facebook Nicu Ştefănuţă .

El afirmă că a existat o panică europeană pentru pastile de iodură de potasiu în luna martie, la început de război.

„UE chiar a constituit rezerve pentru asta. Ele sunt necesare. Şi România a făcut asta, comandând în primăvară 30 de milioane de pastile a 6 milioane de euro de la Antibiotice Iaşi. Ele sunt pentru populaţie în cazul unui oribil scenariu de atac sau accident nuclear în Ucraina. Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunţul autorităţilor, în doză unică. Da, este bine să le ai şi să le stochezi în condiţiile descrise în ambalaj. Este un astfel de accident posibil? Da! Rusia este un actor disperat şi incompetent. Un atac nuclear, o manevră disperată, un atac al unei centrale nucleare, toate pot duce la un eveniment oribil pentru toată regiunea. Chiar zilele acestea a fost atacată centrala nucleară de la Zaporojie, pe care Rusia acum o foloseşte ca scut, în încercarea de a opri furnizarea de electricitate pentru populaţie. Zaporojie este la 747 de kilometri de Tulcea, dar sunt altele mult mai aproape de noi în acelaşi pericol de a fi distruse sau afectate. Putin este un dictator descreierat, nu am niciun dubiu că va merge până la capăt, inclusiv folosind arme nucleare dacă se va simţi încolţit”, explică europarlamentarul USR.

El menţionează că Rusia are un arsenal enorm de armament nuclear şi a anunţat că suspendă vizitele internaţionale ale acestui arsenal, vizite ce erau permise din 2010 prin tratatul START.

„Pe scurt, Rusia nu vrea să ştim ce şi unde au ca arme nucleare, nici dacă sunt bune de folosit în luptă. Link în comentarii. Suntem în luna august, adică la comemorarea atacurilor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki (6 şi 9 august 1945). Nu ne mai dorim aşa ceva niciodată. Este dorinţa noastră de bine suficientă? Nu. Trebuie să fim pregătiţi pentru o catastrofă nucleară? Da. Ştiţi însă care e marea problemă? Nu vorbim unii cu alţii. Guvernul îi crede proşti pe români, iar românii nu au încredere în Guvern. De aici decurg foarte multe probleme şi eşecuri de politică publică. Aveţi grijă de voi”, încheie Ştefănuţă.

Românii de până la 40 de ani sunt îndemnaţi de către ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila să ridice prescripţia pentru pastilele de iodură de potasiu cât mai repede.

„Îndemn pe toată lumea, toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia pentru pastilele de iodură de potasiu”, a declarat luni Rafila.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ştefănuţă,
rafila,
iodură de potasiu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.