Eurobarometru: 73% dintre români consideră că MCV trebuie să continue

Autor: Catalina Mihai Postat la 27 ianuarie 2015 37 afişări

Românii consideră că UE, prin intermediul MCV, a ajutat România în lupta împotriva corupţiei şi a deficienţelor din sistemul judiciar, 73% dintre ei apreciind că acest mecanism trebuie să continue până când ţara ajunge la un standard comparabil cu cel al altor state membre.

Sondajul privind Mecanismul de Cooperare pentru România şi Bulgaria a fost publicat marţi, cu o zi înainte de publicarea raportului MCV.

În cazul României, nouă din 10 repodenţi au identificat deficienţele din sistemul judiciar şi corupţia drept probleme foarte importante.

Conform studiului, 34% dintre români consideră că situaţia din sistemul judiciar s-a îmbunătăţit faţă de 2012, când doar 20% credeau acest lucru, iar 22% apreciază că există îmbunătăţiri în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, cu 13% mai mult faţă de precedentul Eurobarometru.

De asemenea, 56% dintre cei chestionaţi au precizat că sunt conştienţi de faptul că Uniunea Europeană, prin intermediul MCV, a ajutat România în lupta împotriva corupţiei şi a deficienţelor din sistemul judiciar, în timp ce 44% dintre bulgari conştientizează rolul raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare asupra progreselor din Bulgaria.

Totodată, 43% sunt de părere că situaţia din sistemul judiciar se va îmbunătăţi în următorii cinci ani, în timp ce 16% cred că se va înrăutăţi.

În România, 73% dintre repondenţi consideră că UE a avut un impact pozitiv asupra remedierii deficienţelor din justiţie, iar 67% apreciază că a avut un impact pozitiv asupra corupţiei.

73% dintre români şi 78% dintre bulgari doresc ca MCV să continue până când ţările lor ajung "la standarde comparabile cu cele ale altor state membre".

Eurobarometrul privind MCV a fost realizat în octombrie 2014 de către institutul TNS Political & Social pentru Comisia Europeană. Au fost chestionate telefonic 2.010 de persoane din Bulgaria şi România cu vârsta de peste 15 ani.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
EUROBAROMETRU,
MCV,
/actualitate/eurobarometru-73-dintre-romani-considera-ca-mcv-trebuie-sa-continue-13788706
13788706
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.