Estimări catastrofale pentru una dintre cele mai importante economii europene. Îi va lua ani să îşi revină după pandemie

Autor: Andra Stroe Postat la 28 aprilie 2020 260 afişări

Estimări catastrofale pentru una dintre cele mai importante economii europene. Îi va lua ani să îşi revină după pandemie

În urma pandemiei de COVID-19, este de aşteptat ca economia Regatului Unit să revină la normal abia în ​​2023, potrivit unui nou raport realizat de EY, scriu cei de la chargedretail.co.uk. Grupul de cercetare de piaţă a avertizat că este probabil să treacă trei ani până când economia Regatului Unit va reveni la acelaşi nivel din ultimul trimestru al anului 2019.

Potrivit raportului, scăderea uriaşă a cheltuielilor consumatorilor şi a investiţiilor în afaceri va determina o scădere a PIB-ului (produsul intern brut) Marii Britanii cu 6,8% în acest an. Se estimează că şomajul va creşte la 6,8% în 2020, nivel care nu a mai fost înregistrat din 2014.

În raport se mai precizează că, în cazul în care măsurile luate de autorităţi pe fondul pandemiei ar începe să fie reduse pe parcursul lunii mai şi iunie, economia ar putea creşte cu 4,5% în 2021. Scăderea economică preconizată se va datora în mare măsură scăderii cheltuielilor consumatorilor cu 14%, remarcată deja în rândul unor retaileri precum Cath Kidston, Oasis şi Warehouse.

Deşi economia se aşteaptă să revină la ritmul de creştere anul viitor, EY a spus că efectele ar putea fi mult mai grave dacă „coronavirusul afectează economia mai mult decât se preconizase”. În timpul celui de-al doilea trimestru al anului curent, EY avertizează că pandemia de COVID-19 ar putea provoca o scădere de 13% a PIB-ului, de aproximativ şapte ori mai grav decât cea mai mare scădere trimestrială înregistrată în ultima criză financiară. Vineri, cifrele de la Oficiul pentru Statistică Naţională (ONS) au dezvăluit că volumul vânzărilor totale în martie a scăzut cu 5,1% faţă de luna februarie, deoarece multe magazine şi-au închis porţile în faţa coronavirusului. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, volumul vânzărilor a scăzut cu 5,8%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
scadere,
revenire

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.