Este un moment de rascruce“

Postat la 17 februarie 2006 1 afişăre

Mihai Buia a preluat la inceputul acestei luni functia de director general al CA IB Romania, filiala bancii austriece Creditanstalt Investmentbank - divizia de investment banking a grupului german HVB. Anterior, Buia a ocupat pozitia de director de corporate banking la HVB Romania.

Mihai Buia a preluat la inceputul acestei luni functia de director general al CA IB Romania, filiala bancii austriece Creditanstalt Investmentbank - divizia de investment banking a grupului german HVB. Anterior, Buia a ocupat pozitia de director de corporate banking la HVB Romania.

 

BUSINESS Magazin: De ce aceasta atractie brusca spre investment banking, nu numai a dvs. ci si a altor finantisti?

Mihai Buia: Acest sector de piata ce mijeste azi sunt convins ca va avea potential deosebit pentru cativa "jucatori valabili". Este un moment de rascruce si cei care vor reusi sa isi impuna un "shop" de succes, vor contribui in mod decisiv la restructurarea economiei romanesti si mai ales vor avea un business ce se va sustine multa vreme de aici inainte.

 

Decizia dvs. pare ciudata si poate prea curajoasa, mai ales ca aveati o functie foarte buna in HVB Romania?

In mod evident trebuie, cateodata, in cunostinta de cauza, sa-ti asumi si unele riscuri in viata profesionala daca vrei sa faci diferenta. Cred cu tarie ca a venit vremea sa imi aduc contributia in aceasta zona pe care am urmarit-o cu interes, si unde pot capitaliza pe experienta acumulata, pe cunostinte si mai ales pe relatiile de afaceri. La activitatea de banca comerciala ma pot intoarce oricand.

 

Un client al CA IB este sigur: Bank Austria in cursa catre CEC sau BCR? De unde vor veni ceilalalti ?

...Ceilalti clienti vor veni cu siguranta din insasi nevoile fundamentale ale economiei romanesti. Contam pe un flux important al investitiilor si mai ales al "cumparatorilor"  din zona europeana de expresie germana, dar nu numai. Acest flux, vedem astazi, se accentueaza.

 

CA IB Romania a avut o pozitie buna in piata de M&A la mijlocul si sfarsitul anilor ‘90 dar a fost aproape invizibila in anii 2000. Cum veti schimba acest lucru ?

Vom construi pe ceea ce a fost facut bun si cu siguranta o multitudine de actiuni manageriale vor trebui luate pentru a materializa acest deziderat. Despre acest subiect voi vorbi mai pe larg in viitorul apropiat.

 

Cu multe banci si companii de consultanta intarindu-si echipele de M&A, concu-renta pare a creste pe acest segment? Va exista si piata care sa justifice aceasta oferta?

Piata va exista. Nu vom fi noi diferiti de restul Europei de Est! Industriile care se relocheza din zonele vest-europene in Europa de Est in cautarea unui mediu prielnic, marile privatizari de companii nationale (gen Petrom, Electrica, Distrigaz), facute cu investitori strategici, vor aduce dupa sine si alte investitii directe ale furnizorilor si sub-furnizorilor traditionali ai acestora - cum a fost si in cazul Dacia - Renault. O parte din acesti furnizori vor veni si prin achizitionarea unor entitati romanesti. In plus, companiile romanesti au ajuns intr-un stadiu de dezvoltare ce pretinde parteneri de anvergura si mai ales capital pentru a face fata provocarilor aderarii la un mediu mult mai concurential precum este cel al UE.

 

Care sunt planurile vizavi de CA IB Securities, a carui activitate nu a fost nici ea foarte intensa in ultimii ani ?

CA IB Securities va urma cu siguranta aceeasi linie directoare pozitiva a pietei si cred ca importanta sa se va accentua in masura in care Bursa de Valori, piata de capital romaneasca in general si instrumentele asociate acestora vor creste.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Este un moment de rascruce“
/actualitate/este-un-moment-de-rascruce-978351
978351
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.