Este adevarata regula de cinci secunde - VIDEO

Autor: Ioana Matei Postat la 06 decembrie 2012 27 afişări

Michael îşi dedică timpul liber unor experimente cel puţin ciudate. Printre acestea, se numără şi verificarea „regulii de cinci secunde” care presupune că este sigur să mănânci un produs scăpat pe jos, dacă reuşeşti să îl ridici foarte repede. Cât timp durează pentru ca bacteriile să se „lipească” de acesta? Unii folosesc regula de zece secunde, alţii pe cea de două – dar este vreuna reală sau reprezintă doar un pretext folosit pentru a putea mânca de pe jos?

În 2003, câţiva cercetători au încercat să afle răspunsul la întrebare: s-a dovedit că 50% dintre bărbaţi folosesc "regula de cinci secunde" pentru a mânca de pe jos, în timp ce mai multe femei, un procent de 70%, fac acelaşi lucru. Indiferent cât de uscat este produsul, chiar şi un contact mic cu locul unde este scăpat va duce la acumularea de bacterii. Într-un studiu mai aprofundat, cercetătorii au contaminat diverse suprafeţe cu salmonela şi au aflat că durează mult mai puţin de cinci secunde pentru ca bacteria să se instaleze, aproape imediat chiar.

În cinci secunde, mâncarea putea acumula între 180 şi cinci mii de bacterii, în timp ce într-un minut, se putea ajunge la 10.000 de bacterii. Iar acest aspect duce la întrebarea: este adevărat că mâncarea care intră în contact cu podelele se contaminează imediat? Depinde de tipul de contact dintre suprafeţe. La nivel atomic, atingerea dintre acestea nu se realizează niciodată, electronii fiind mereu în mişcare. Atingerea se realizează când intervin dezechilibrele create între sarcinile pozitive sau negative ale electronilor. Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre forţele intermoreculare şi despre dinamica moleculară, urmăriţi-l pe Michael.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
regula de cinci secunde,
mancare
/actualitate/este-adevarata-regula-de-cinci-secunde-video-10375559
10375559
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.