Escrocii au trecut la nivelul următor: LinkedIn a fost luat cu asalt. Sute de milioane de dolari s-au pierdut în urma înşelătoriilor

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 27 februarie 2023 271 afişări

Escrocii au trecut la nivelul următor: LinkedIn a fost luat cu asalt. Sute de milioane de dolari s-au pierdut în urma înşelătoriilor

Platforma LinkedIn se confruntă cu o creştere semnificativă a schemelor sofisticate de înşelătorie, pe măsură ce tot mai mulţi escroci caută să profite de pe urma trendului privind munca la distanţă şi a disponibilizărilor pe bandă rulantă din sectorul tech. În 2022 peste 92.000 de escrocherii au fost puse în mişcare, provocând pierderi de 367 mil. dolari, scrie Financial Times.

„Există cu siguranţă o creştere a complexităţii schemelor lansate de escroci. Au început să apară site-uri web false şi numere de telefon în spatele căruia se află de cele mai multe ori un operator aparent pofesionist care răspunde în numele companiei fictive şi oferă mult mai multă credibilitate întregului sistem”, a declarat Oscar Rodriguez, vicepreşedinte al departamentului de gestionare al produselor de la LinkdIn.

Avertismentul vine în contextul în care compania deţinută de Microsoft a declarat că a încercat să blocheze zeci de milioane de conturi false în ultimele luni, în timp ce autorităţile de reglementare din SUA avertizează cu privire la o creştere a escrocheriilor legate de locurile de muncă.

Luna trecută, compania de securitate cibernetică Zscaler a dezvăluit o înşelătorie care viza persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi o duzină de companii americane, în cadrul căreia escrocii au abordat persoanele prin intermediul funcţiei de mesagerie directă InMail a LinkedIn.

Escrocii au identificat şi au ales businessuri care deja făceau angajări. Ulterior, site-uri asemănătoare celor originale ale companiilor au fost create. Cu ajutorul acestora, cei din spatele schemei de înşelătorie au intrat în posesia unor informaţii personale ale celor căutau un job, înainte de a îi invita să participe la un interviu de angajare fals.

Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă au oferit escrocilor inclusiv bani pe care aceştia îi pretindeau pentru cursuri de formare.

La problema escrocilor cibernetici se mai adaugă şi problema dezvoltării inteligenţei artificiale, de care aceştia se folosesc pentru a genera texte şi imagini foarte covingătoare care să le susţină planul.

„În ultimul an, aceştia s-au folosit de inteligenţa artificială pentru a crea fotografii de profil care pot păcăli destul de uşor”, a mai spus Rodriguez.

Inclusiv tehnologii AI de tipul ChatGPT s-au transformat într-un instrument important din arsenalul escrocilor.

Experţii sunt de părere că munca de la distanţă a jucat un rol foarte important în dezvoltarea apetitului celor care rulează scheme de înşelătorie în online.

„Înainte, problema principală a celor care lansau astfel de atacuri era interviul faţă în faţă. În prezent există un proces de recrutare complet digital. În general, cei care-şi caută de muncă sunt supuşi unui interviu online. Această schimbare oferă foarte mult spaţiu de manevră”, a declarat Keith Rosser, preşedinte JobsAaware, un ONG britanic care studiază problema escrochieriilor online.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
escroci,
linkedin,
asalt,
pierdere,
trecere,
cautare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.