Erdogan, din ce în ce mai puternic în ţara lui: Preşedintele şi-a extins atribuţiile şi puterea în Turcia odată cu începutul noului mandat, încât a desfiinţat poziţia de premier

Autor: Alex Ciutacu Postat la 10 iulie 2018 138 afişări

Erdogan, din ce în ce mai puternic în ţara lui: Preşedintele şi-a extins atribuţiile şi puterea în Turcia odată cu începutul noului mandat, încât a desfiinţat poziţia de premier

Tayyip Erdogan a depus iarăşi jurământul de preşedinte al Turciei luni dimineaţă, asumându-şi capabilităţi enorme şi o putere din ce în ce mai mare, potrivit Reuters.

Erdogan, care a dominat politicile Turciei pentru ultimii 15 ani, spune că noua preşedinţia „executivă” este vitală pentru creşterea economice şi pentru a asigura securitatea naţională, protejând Turcia de conflictele din Siria şi din Irak.

„Ca preşedinte, jur pe onoarea şi integritatea mea, în faţa marii naţiuni şi istorii a turcilor, să muncesc cu toată puterea mea pentru a proteja şi exalta gloria şi onoarea Republicii Turcia”, a jurat Erdogan.

Introducerea noului sistem prezidenţial marchează cea mai mare schimbare la nivel de guvernare din ultimul secol, de când republica Turciei a fost construită pe ruinele Imperiului Otoman.

Poziţia de premier a fost eliminată, iar preşedintele îşi va putea alege propriul cabinet, va putea schimba miniştri şi va putea elimina angajaţi din sectorul public, fără aprobarea parlamentului.

Susţinătorii lui Erdogan văd schimbările ca pe o recompensă pentru liderul care a pus valorile islamice în centrul vieţii publice, care a „glorificat” clasele muncitoare şi a supervizat anii de creştere economică puternică.

În acelaşi timp, opoziţia susţine că aceasta este o mutare înspre autoritarisma, acuzându-l pe Erdogan de erodarea insituţiilor statului care au fost înfiinţate de părintele fondator al Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, îndepărtându-se de valorile democraţiei şi ale libertăţii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turcia,
presedinte,
putere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.