Epopeea unei averi colosale : Cine este Michael Platt şi cum a ajuns să devină unul dintre cei mai bogaţi oameni din Marea Britanie. În 2000 pleacă de la JP Morgan şi pune bazele a ceea ce urma să devină al treilea cel mai mare fond hedge din Europa

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 03 februarie 2023 2128 afişări

Epopeea unei averi colosale : Cine este Michael Platt şi cum a ajuns să devină unul dintre cei mai bogaţi oameni din Marea Britanie. În 2000 pleacă de la JP Morgan şi pune bazele a ceea ce urma să devină al treilea cel mai mare fond hedge din Europa

Michael Platt, fondatorul fondului de hedging BlueCrest Capital Management, şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Europa, a făcut primul său miliard de dolari încasând comisioane de la clienţii fondului, în urmă cu şapte ani. De atunci şi până în prezent Platt şi-a adus averea pe noi culmi, printr-o serie de pariuri riscante şi cooperare cu investitorii BlueCrest, care i-au adus nu mai puţin de 11,4 milarde de dolari, scrie Bloomberg.

BlueCrest Capital Management a generat randamente anualizate de peste 60% când în 2015 a decis să acorde dividende sub formă de cash investitorilor, transformându-se într-un family office care investeşte bani pentru el şi investitorii săi. Decizia privind dividendele a dus la un randament de 153% al investiţiilor, adăugând 3 miliarde de dolari la averea lui Michael Platt şi transformându-l în unul dintre cei mai bogaţi britanici.

Pentru majoritatea celor care activează în domeniul financiar, BlueCrest este o extraordinară maşină de făcut bani, specializată în dobânzi, pieţe emergente şi tranzacţionarea mărfurilor. Cu toate acestea, modul exact după care fondul operează şi face bani, precum şi riscurile asumate privind investiţiile este cunoscut de un cerc foarte mic de persoane din interior. Operaţiunile firmei nu sunt foarte bine cunoscute şi nu există investitori externi cu care fondul să comunice.

Michael Platt, în vârstă de 54 de ani, este fiul unui profesor şi al unui administrator universitar. A crescut în Preston, în nord-vestul Angliei şi a studiat la London School of Economics, pentru ca ulterior să ajungă trader la JPMorgan Chase & Co. înainte de a deveni cofondator BlueCrest în 2000.

Din 2000 şi până în 2015, Platt a gestionat banii clienţilor fondului, culminând cu suma de 37 de miliarde de dolari în active administrate. Apoi, au venit problemele pentru BlueCrest, în urma unor randamente foarte slabe, a unor acuzaţii de conflict de interse şi a unui exod al clienţilor.

Aceste probleme au devenit tot mai apăsătoare în 2013, când cele mai mari două ramuri de investiţii ale firmei au înregistrat pierderi anuale neobişnuit de mari. În 2014, consultantul în investiţii Alborne Partners acuză BlueCrest de conflict de interese. Câteva luni mai târziu, Aksia, un alt consultant, retrorgadează ratingul fondului de investiţii la „nerecomandat investiţiilor”.

În cele din urmă, Comisia pentru Valori Mobiliare şi Burse din SUA intervine şi deschide o investigaţie împoriva BlueCrest. Comisia a descoperit că fondul şi-a plătit din banii clienţilor cei mai buni traderi, în timp ce investitorii au fost lăsaţi să aştepte. La finalul anchetei, firma a trebuit să plătească 170 de milioane de dolari despăgubiri către investitori.

Până la finalul lui 2015, activele BlueCrest au scăzut până la 8 miliarde de dolari, iar atunci Platt a decis acordarea unor dividende în cash investitorilor rămaşi, strategie care s-a dovedit a fi câştigătoare. Din acel moment, fondul a început să lucreze doar cu banii proprii şi cu cei aduşi de investitorii rămaşi fideli şi după prăbuşirea activelor.

„Am dori să ne transformăm în propriii noştri investitori de acum”, spunea Platt în 2015.

La începutul lui 2016, Bloomberg Billionaires Index estimează că Michael Platt deţinea o avere de aproximativ 1,5 miliarde de dolari, unde cea mai mare parte din bani provine din activele BlueCrest care i-au revenit după acordarea dividendelor din 2015.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bani,
crestere,
miliarde,
bogati,
europa,
fondator,
jpmorgan

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.