Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei şi arhitectul ”fortăreţei ruseşti”, a vrut să îl părăsească pe Putin şi să îşi depună mandatul după invazia Ucrainei, însă nu a fost lăsată. Tot ce a clădit în două decenii a fost şters cu buretele în câteva zile

Autor: Ştefan Stan Postat la 23 martie 2022 159 afişări

Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei şi arhitectul ”fortăreţei ruseşti”, a vrut să îl părăsească pe Putin şi să îşi depună mandatul după invazia Ucrainei, însă nu a fost lăsată. Tot ce a clădit în două decenii a fost şters cu buretele în câteva zile

Guvernatorul băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, o profesionistă apreciată la nivel internaţional, a încercat să demisioneze după ce Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei, dar preşedintele i-a spus să rămână, potrivit a patru persoane din cercul interior, scrie Bloomberg.

Nominalizată săptămâna trecută pentru un nou mandat de cinci ani, poziţia actuală a Nabiullinei nu a putut fi aflată. Ea este lăsată să gestioneze consecinţele unui război care a anulat rapid o mare parte din ceea ce a realizat în cei nouă ani de când a preluat funcţia. Oamenii au spus că plecarea acum ar fi văzută ca o trădare a preşedintelui, cu care ea a lucrat îndeaproape timp de aproape două decenii.

Nabiullina, în vârstă de 58 de ani, nu a făcut niciun comentariu public cu privire la renumirea sa şi nu a răspuns la o solicitare pentru acest articol. Purtătorii de cuvânt ai băncii centrale şi ai Kremlinului nu au răspuns la solicitările de comentarii. Un singur oficial de rang înalt a demisionat din cauza războiului: Anatoly Chubais, un reformator economic de lungă durată, a renunţat la funcţia de trimis al lui Putin pentru climă în această săptămână şi a părăsit ţara, potrivit unor persoane familiare cu situaţia.

Nabiullina, favorizată de investitori şi salutată de publicaţii precum Euromoney şi The Banker ca fiind unul dintre cei mai buni factori de decizie monetară din lume, se confruntă acum cu o economie de război izolată de sancţiuni internaţionale şi înfometată de investiţii, deoarece companiile străine pleacă.

În condiţiile în care rubla s-a scufundat, deoarece SUA şi aliaţii săi au impus sancţiuni de amploare - inclusiv asupra băncii centrale însăşi - în urma invaziei din 24 februarie, ea a mai mult decât dublat rata dobânzii cheie şi a impus controale de capital pentru a stopa ieşirea de numerar.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banca centrala,
invazie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.