Elon Musk rămâne capul răutăţilor: Şeful fondului de investiţii al Arabiei Saudite ar putea depune mărturie în instanţă din cauza unui Tweet scris de şeful Tesla. Acţiunile producătorului de maşini electrice au scăzut cu 12,2% la începutul lui 2023

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 04 ianuarie 2023 68 afişări

Elon Musk rămâne capul răutăţilor: Şeful fondului de investiţii al Arabiei Saudite ar putea depune mărturie în instanţă din cauza unui Tweet scris de şeful Tesla. Acţiunile producătorului de maşini electrice au scăzut cu 12,2% la începutul lui 2023

Şeful fondului public de investiţii din Arabia Saudită a fost citat în cadrul unui litigiu privind un tweet din 2018 al lui Elon Musk, în care acesta susţinea că are „finanţarea asigurată" pentru a privatiza Tesla, raportează Financial Times.

Echipa de avocaţi Tesla a notificat documentele unui administrator al biroului guvernatorului PIF, Yasir al-Rumayyan, la 19 decembrie, potrivit documentelor judiciare depuse marţi la tribunalul federal din California. Acuzaţii în acest caz, printre care se numără şi directorul executiv al Tesla, Musk, doresc ca al-Rumayyan, care este şi preşedintele Saudi Aramco, să depună mărturie în cadrul procesului, care este programat să înceapă la San Francisco la sfârşitul acestei luni.

O eventuală mărturie a lui al-Rumayyan s-ar putea concentra pe discuţiile pe care PIF le-a avut cu Musk înainte de declaraţia sa privind „finanţarea asigurată". Investitorii care au intentat procesul susţin că Musk a manipulat preţul acţiunilor Tesla atunci când a lansat declaraţia pe Twitter, în august 2018, pentru a privatiza producătorul auto la un preţ de 420 de dolari pe acţiune.

Musk a declarat anterior, în apariţii publice şi în documente judiciare, că s-a ajuns la o înţelegere cu al-Rumayyan şi cu PIF pentru a strânge banii necesari ieşirii Tesla de pe pieţele publice.

Însă documentele depuse în acest caz au dezvăluit modul în care relaţia dintre Musk şi al-Rumayyan s-a rupt în urma unui articol publicat de Bloomberg în care se afirma că PIF purta doar discuţii cu privire la ideea de privatizare.

Echipa de avocaţi a lui Musk nu a răspuns la întrebările reporterilor FT cu privire la problema în cauză. Alţi trei directori PIF au fost de asemenea citaţi, potrivit documentelor depuse la tribunal. PIF a declarat că nu are niciun comentariu de oferit pentru moment.

Procesul va începe la 17 ianuarie şi va dura aproximativ 10 zile. Printre martorii potenţiali se numără Musk, membri ai consiliului de administraţie al Tesla, directorul financiar şi şeful departamentului de relaţii cu investitorii, precum şi personalităţi din Silicon Valley, cum ar fi Egon Durbin, partenerul director al Silver Lake, şi Larry Ellison, cofondator al Oracle şi confident al lui Musk.

Tweetul legat de asigurarea finanţării s-a dovedit costisitor pentru Musk. El şi Tesla au plătit fiecare 20 de milioane de dolari pentru a soluţiona o acţiune în justiţie din partea Comisiei americane pentru valori mobiliare şi burse. Musk a trebuit, de asemenea, să demisioneze din funcţia de preşedinte al Tesla, deşi şi-a păstrat poziţia de director executiv.

Tesla a anunţat luni că a livrat 405.278 de vehicule între octombrie şi finalul lui decembrie, o creştere de 11% faţă de recordul atins în trimestrul precedent. Majoritatea analiştilor se aşteptau ca livrările să ajungă între 420.000 şi 430.000 de unităţi.

Deoarece ţinta preconizată de analişti nu a fost atinsă, acţiunile Tesla au scăzut marţi cu 12,2%. Preţul acţiunilor a scăzut cu aproape 72% în ultimele 12 luni.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.