Elon Musk aruncă bomba în problema Taiwanului: Miliardarul american a venit cu o soluţie care a ridicat China în picioare şi a pus pe jar taiwanezii

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 10 octombrie 2022 557 afişări

Elon Musk aruncă bomba în problema Taiwanului: Miliardarul american a venit cu o soluţie care a ridicat China în picioare şi a pus pe jar taiwanezii

China a aplaudat deschis propunerea lui Elon Musk de a crea un sistem asemănător cu cel după care funcţionează Hong Kong pentru Taiwan. În acelaşi timp, Beijingul intensifică presiunile militare asupra insulei, scrie Bloomberg

Qin Gang, ambasadorul Chinei în SUA, i-a mulţumit miliardarului american după propunere, afirmând într-o postare pe Twitter că modelul „o ţară, două sisteme”, este un principiu de bază pentru „rezolvarea problemei Taiwanului.”

„Cu condiţia ca suveranitatea naţională, securitatea şi interesele de dezvoltare să fie asigurate, Taiwanul poate adopta acest sistem şi să funcţioneze ca o regiune administrativă specială”, a declarat Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din China.

Într-un interviu acordat Financial Times Musk a declarat: „Recomandarea mea ar fi să adopte soluţia zonei administrative speciale pentru Taiwan. Sunt conştient că ideea n-o să mulţumească pe toată lumea”.

Pe hârtie lucrurile stau fantastic, dar în realitate propunerea se confruntă cu o rezistenţă foarte acerbă din partea Taiwanului, care respinge orice formă de integrare cu Beijingul. Tawianezii nu au uitat măsurile pe care Partidul Comunist Chinez le-a luat asupra disidenţilor din Hong Kong şi cum sunt pedepsiţi cei care se ridică împotriva regimului.

Disputa privind suveranitatea Taiwanului este una dintre cele mai periculoase variabile existente în relaţia SUA-China. Apelurile politicienilor americani pentru un angajament de implicare al SUA în scenariul în care Beijingul lansează o invazie în Taiwan s-au multiplicat semnificativ.

Felul în care se va tranşa problema Taiwanului ar putea fi făcut public chiar de Xi Jinping săptămâna viitoare, când va avea loc un nou congres al Partidului, unde acesta ar urma să câştige un al treilea mandat, sfidând toate normele politice privind această funcţie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
taiwan,
american,
miliardar,
problema,
ridicare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.