Economia zonei euro a crescut cu doar 0,1% în primul trimestru încetinită de Germania care se aşteaptă la o stagnare economică în acest an

Autor: Valeriu Dănilă Postat la 28 aprilie 2023 33 afişări

Economia zonei euro a crescut cu doar 0,1% în primul trimestru încetinită de Germania care se aşteaptă la o stagnare economică în acest an

Economia zonei euro a crescut cu doar 0,1% în primul trimestru al acestui an, arată datele preliminare publicate vineri, chiar dacă PIB-ul Germaniei a stagnat, titrează CNBC.

Creşterea uşoară înregistrată în primul trimestru semnalează ca performanţa economică este afectată de inflaţia persistentă. Preţurile la energie au fost un factor cheie al creşterii inflaţiei anul trecut, pe măsură ce consumatorii europeni au pierdut accesul la livrările ruseşti pe fondul războiului în Ucraina.

Principalele economii din Europa s-au diferenţiat în ceea ce priveşte performanţa din primul trimestru. Economia germană a stagnat în perioada ianuarie-martie, comparativ cu perioada precedentă de trei luni. A crescut cu 0,2% pe o bază anuală ajustată, conform agenţiei germane de statistcă Destatis.

Economiştii Deutsche Bank au zis că Germania a evitat la limită o recesiune tehnică şi s-au reiterat previziunile că ţara va o creştere cu 0% a PIB-ului anul acesta.

Între timp, PIB-ul Franţei a crescut cu 0,2% în primul trimestru, au relevat statisticile Insee, în ciuda unui val de greve generale care au încetinit activitatea, declanşate în semn de protest faţă de reformele preşedintelui Emmanuel Macron.

PIB-ul Irlandez a înregistrat o contracţie cu 2,7% faţă de trimestrul anterior, în timp ce economia Portugaliei a crescut 1,6%.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.