Economia britanică creşte cu 10 miliarde de lire prin includerea drogurilor şi prostituţiei în PIB

Autor: Marius Oncu Postat la 30 mai 2014 62 afişări

Includerea în calculul PIB a unor activităţi ilegale, cu precădere traficul de droguri şi prostituţia, ca urmare a unor reglementări la nivelul UE, va creşte economia Marii Britanii cu 10 miliarde de lire sterline, estimează autorităţile de la Londra.

Biroul de statistică din Marea Britanie a estimat că schimbarea metodologiei de calculare a PIB, care va intra în vigoare din septembrie, va conduce la o revizuire retroactivă în creştere a PIB din 2009 cu 2,3%, sau circa 33 de miliarde de lire sterline (55 de miliarde de dolari).

Agenţia nu a făcut calcule similare încă pentru perioada scursă din 2009 şi până în prezent.

Autoritatea pentru statistică a estimat că activităţile ilegale, cu precădere prostituţia şi importul, producţia şi distribuţia de droguri, vor avea un impact de 10 miliarde de lire în revizuirea pozitivă a PIB, scrie portalul MarketWatch.

Aproximativ 5,3 miliarde de lire sterline din această sumă reflectă impactul financiar al prostituţiei în economia britanică.

Biroul de statistică a estimat contribuţia drogurilor şi a prostituţiei analizând date furnizate de poliţies sau obţinute prin sondaje.

Rolul activităţilor ilegale este doar o parte a schimbărilor pe care le pregăteşte biroul de statistică. Noua metodologie include şi o reevaluare a impactului asociaţiilor caritabile şi altor organizaţii nonprofit.

De asemenea, va fi schimbat modului în care sunt calculate stocurile şi investiţiile companiilor, în timp ce includerea în PIB a unor servicii bancare gratuite va aduce un impact pozitiv de 5 miliarde de lire sterline.

Schimbările pregătite de statistica britanică fac parte dintr-o iniţiativă a UE de a alinia metodologia de calcul a statelor membre.

Italia a anunţat, de asemenea, că va include începând din acest an prostituţia şi vânzările ilegale de droguri în calcularea PIB, conform normelor Uniunii Europene.

Decizia ar ajuta în sfârşit Italia să înregistreze o creştere a PIB, după mulţi ani de stagnare economică, şi ar sprijini eforturile premierului Matteo Renzi de atingere a ţintelor de deficit bugetar.

Drogurile, prostituţia şi contrabanda vor fi prezente în PIB pentru anul 2014, iar cifrele pentru anii următori vor fi ajustate astfel încât să reflecte schimbarea metodologiei, a informat biroul de statistică de la Roma.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MAREA BRITANIE,
PIB,
PROSTITUŢIE
/actualitate/economia-britanica-creste-cu-10-miliarde-de-lire-prin-includerea-drogurilor-si-prostitutiei-in-pib-12666017
12666017
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.